Kako krstiti zvezdu svojim imenom?

U našoj galaksiji postoji između 400 milijardi i 1 bilion zvezda. Neke od njih nose čudna imena poput „Forever Tom“ ili „Johnny Depp“. U prvom slučaju ime je nadenula Nikol Kidmen dok je bila u ljubavi sa Tomom Kruzom, a u drugom, to je bio poklon Vinone Rajder tadašnjem izabraniku njenog srca. Ovakvih slučajeva ima dosta, čak preko milion. A zvezde su krštene posredstvom američke firme International Star Registry. Za 48 dolara moguće je nadenuti zvezdi željeno ime, i dobiti sertifikat koji to potvrđuje, a na kome se nalazi i zvezdana mapa sa zaokruženom zvezdom.

Firma iz Ilinoisa je ovaj neobičan biznis započela 1979. godine, i od tada uspela da zaradi blizu 50 miliona dolara. Kupci imena su poznate ličnosti, ali i „obični smrtnici“ koji krste zvezde svojim imenom, ili imenom voljene osobe. Posao je potpuno legalan iako „International Star Registry“ nema nikakvo zvanično ovlašćenje da zvezdama daje imena. Naime, ovako izabrana i kupljena imena nikada neće biti zvanično u upotrebi, niti imaju ikakvu naučnu vrednost: jedina organizacija koja može da daje imena nebeskim telima jeste Međunarodno udruženje astronoma (International Astronomical Union), koje i upozorava da ljudi ne bacaju novac.

Ipak, niko do sada nije pokušao da spreči američku firmu u njenom poslu, niti je podigao tužbu protiv nje: papiri su uredni, firma je zvanično registrovana u Ilinoisu, SAD, a njen rad se ne može okarakterisati kao prevara. „International Star Registry“ nigde ne tvrdi da će novo ime biti zvanično u upotrebi: u njihovoj ponudi je samo navedeno da za 48 dolara mušterija dobija sertifikat. Naravno, među astronomima i profesionalnim udruženjima bilo je dosta primedbi na poslovanje firme, ali niko nije uspeo da uoči bilo šta nelegalno.

Na neke od optužbi i kritika „International Star Registry“ zapretila je i sudskom tužbom. Prvi put kada se na serveru fakulteta „Ohio Wesleyan“ pojavila web-stranica studenta koji je kompaniju kritikovao, a drugi put kada je upošljenik planetarijuma iz Floride javno davao izjave koje nisu bile po volji vlasnika firme iz Ilinoisa. U oba slučaja došlo je do nagodbe i sukob nije imao sudski epilog.

Astronomi još uvek misle da je većina kupaca obmanuta, i da nigde nije jasno precizirano da ime neće biti u zvaničnoj upotrebi. Potpredsednik firme i direktor marketinga, Rocky Mosele, kaže: „Od nas se traži da jasno napomenemo da nova imena nikada neće biti priznata u nadležnoj astronomskoj organizaciji. Astronomsko društvo traži da im učinimo uslugu. Zašto bismo to učinili kada je naučna zajednica bila nepravedna prema nama i pokušavala da sruši naš ugled?“

(Ne)korisna adresa:

  • StarRegistry.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (1)
    Dodaj komentar
    • Marko Jovanović

      Sve ovo zvuči fenomenalno! Jedino me zanima zašto to u Americi košta $50 a kod nas 12.000 dinara. Tamo ukoričeno i ugravirano na ogrlicu u obliku srca košta ovoliko. Baš su preterali sada u doba krize. 🙁