Kako nadmašiti sopstvenog učitelja

Leonardo da Vinči bio je čuveni slikar, vajar, pronalazač i istraživač prirode i tvorac mnogobrojnih pronalazaka. Svi se slažu u jednome, a to je da se takav genije rađa jednom u hiljadu godina, a on je bio baš to – genije.

Rodio se u selu Vinčiju, u Italiji, sredinom petnaestog veka. Od najranijeg detinjstva svi su mu se divili, jer je bio lep i snažan dečak, blistavog duha i širokog srca. Učio je crtanje, matematiku, muziku i mehaniku. Već posle tri meseca učenja aritmetike, zbunjivao je svog učitelja postavljajući mu isuviše teška pitanja. Čak i kada je bio dete, oduvek je razmišljao kao pravi naučnik.

Takođe, bio je nadaren za slikanje i vajanje. Kada je njegov otac to primetio, otišao je i pokazao Leonardove skice tada poznatom slikaru Verokiju. Slikar nije poverovao da su to radovi jednog deteta, pa je zatražio da dovedu autora lično. Međutim, kada se uverio, uzeo je Leonarda za svog učenika. Tako je dečak ubrzo slikao i bolje od svog učitelja. Pošto je to uvideo, Verokio se naljutio i nikada više nije ni uzeo četkicu u ruke.

Mali Leonardo vladao je i veštinama poput mačevanja, plesa i jahanja. Odlično je pevao i svirao na liri. Uz pomoć svoje muzike uspeo je da izmami osmeh i Mona Lizi. Bio je izuzetno maštovit. Stalno je crtao i video razne figure u oblacima, pepelu, blatu ili drugim mrljama i njih prenosio na svoje slikarsko platno. Proučavao je i prirodu i čeznuo da shvati svemir. Posebno se interesovao za let ptica, jer je želeo da napravi prvu leteću mašinu.

Tako je Leonardo još kao dečak ukrotio sve ono čime se stvara umetnost, a to su: boje, pomoću kojih je slikao; zvuk – svirajući na svojoj liri; glas – pevajući i ritam – igrajući. Sve te stvari radio je izuzetno, toliko da su ljudi čak pomislili da je on božanskom milošću stekao sve te talente.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar