Kako se ptica iz Srbije našla u Namibiji: Preletela 7.368 kilometara za 280 dana

Jedinka modrovrane, koja je u Srbiji radi praćenja seobe obeležena nožnim prstenovima, pronađena je na farmi u blizini Otjivaronga u Namibiji.

Lokalni farmer je spasio iznemoglu šarenu pticu, a nju je kao mladunca na gnezdu 12. jula prošle godine u okolini Bačke Topole obeležio ornitolog Jožef Šihelnik, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Modrovrana je dopremljena u namibijski centar za oporavak divljih životinja, a na levoj nozi je nosila metalni prsten sa oznakama „Mus Belgrejd“.

Centar za markiranje životinja, koji radi pri Prirodnjačkom muzeju iz Beograda, početkom marta je primio vest o pronalasku životinje, a prema saznanjima doktorke Daliborke Stanković, ovo je prvi put da je u Srbiji obeležena modrovrana koja je kasnije pronađena na tolikoj udaljenosti i u tom delu sveta.

Ptica je pronađena nakon putovanja koje je trajalo 231 dan, na udaljenosti od čak 7.368 kilometara od mesta izleganja.

Nakon tronedeljnog oporavka, ptica je 17. marta puštena na slobodu, a ornitolozi očekuju da će se nakon duge prolećne seobe vratiti u blizinu mesta izleganja, gde bi mogla da započne gnežđenje.

Modrovrana je selica koja zimu provodi u podsaharskoj Africi, a u Srbiju dolazi krajem aprila i napušta je krajem septembra.

Modrovrana ptica veličine gradskog goluba

To je ptica veličine gradskog goluba koja se gnezdi na otvorenim staništima, a hrani se krupnim insektima, malim gmizavcima, vodozemcima i sisarima.

Ugrožena je nestajanjem staništa usled intenziviranja poljoprivrede, smanjenjem broja stabala sa odgovarajućim dupljama, intenzivnim korišćenjem pesticida i krivolovom na seobi.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, sa svojim lokalnim partnerima, 17 godina radi na aktivnoj zaštiti nacionalne populacije modrovrane i za to vreme, kroz program postavljanja drvenih kutija za gnežđenje, vojvođanska populacija je povećana sa 15 na više od 250 parova.
Osim u Vojvodini, kutije za gnežđenje postavljene su širom Negotinske krajine i u okolini Beograda.

Zanimljivo je da su istraživači iz Italije, zahvaljujući satelitskom praćenju, otkrili da modrovrane preleću Saharu na visini od 4.000 metara brzinom od čak 113 kilometara na čas.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

namibijapticasrbija
Komentari (0)
Dodaj komentar