Kako smanjiti kovanice

Meksička vlada namerava da smanji svoje kovanice kako bi uštedela nekoliko centi!
Mesto zbivanja je glavni grad te države – Meskiko Siti.
U ova teška vremena ekonomske krize da li vam se čini da se vaš novac sužava ili smanjuje? Verovatno vam se čini. Ali u nekim državama na ovom svetu to se dešava i bukvalno. Da vidimo o čemu je zapravo reč.
Pošto će suziti svoje metalne kovanice, a cena metala na tržištu raste, državni zvaničnici Meksika se nadaju da će uspeti da uštede mnogo novca tako što će pojedine kovanice praviti manje nego što su bile do sada i tako što će ih praviti od jeftinijeg metala. Zakon o izmeni državnih kovanica već je odobrio meksički Senat. Potom će zakon ići na glasanje i odobrenje u Donjem domu Kongresa u februaru naredne godine.
Pristalice ove ideje kažu da će prelazak na manje kovanice (od manje apoena) sačuvati one veće (s više apoena). Pored toga, to će uštedeti i skoro 15 miliona dolara godišnje na ime troškova proizvodnje.
Australija i Novi Zeland su takođe izbacili iz opticaja kovanice od jednog i pet centi, a u 2006. godini državni zvaničnici s Novog Zelanda su smanjili kovanice od 10, 20 i 50 centi.
I u Sjedinjenim Američkim Državama postoje slične ideje. Potrebno je sniziti cenu proizvodnje kovanog novca, jer proizvodnja kovanice od jednog centa trenutno košta 1,2 centi.
A nama ostaje da vidimo da li će ovakve ideje dopreti i do Evrope.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kovanicezabavazanimljivosti
Komentari (0)
Dodaj komentar