Kako ulaziti u vodu leti?

Leto je godišnje doba u kojem mnogi osveženje od vrućina traže u kupanju na rekama, jezerima ili u moru. Pri tome se često zanemaruje opasnost koja pri kupanju preti, što vodi do tragedija.

Leto je zvanično počelo danas, međutim za vikend su se dva dečaka utopila na Adi ciganiji i na Adi Huji, a da nesreća bude veća, danas imamo i treću žrtvu utapanja.

Ono što je potrebno je da se ukaže na mere opreza pri kupanju. Iz Ronilačke jedinice Žandarmerije apeluju na roditelje da više obrate pažnju na decu tokom kupanja, da paze na njih neprekidno dok su u vodi, da ne idu na neuređena kupališta i da to ne dozvoljavaju svojoj deci.

Postoje i neka pravila kojih se moramo pridržavati na samom kupalištu:

  • Deca nikako ne bi smela da idu na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe.
  • Neplivači ili osobe koje slabije plivaju trebalo bi da koriste pomagala za plivanje.
  • Nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka, niti nakon komzumiranja alkohola.
  • Kupač nikako ne bi u vodu smeo da ulazi vruć.
  • Ne treba skakati u vodu gde vam dubina nije poznata, dok takođe izbegavajte plivanje u samoći.
  • Ako primetite u vodi nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć drugih osoba, ukoliko su one u blizini. Osobi koja se panično utapa ne bi trebalo prilaziti, naročito ne licem u lice i nikada joj ne bi trebalo pružati ruku, već predmet koji može da uhvati. U slučaju opasnosti ne treba paničiti, već ostati smiren, visoko podići ruku i tražiti pomoć.
  • Ako kupač naiđe na travu, ne treba da paniči već da nastavi da pliva leđno, bez velikih i naglih pokreta. Ako se ipak upetlja, ne treba da se oslobodi na silu, već da smireno i lagano skine travu rukom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kupanjeoprezvoda
Komentari (0)
Dodaj komentar