Kako uživati u životu

Grčki frapei prave se sa dosta vode, leda i pene i ukrašavaju šlagom. Grci ih piju u većim količinama, prvenstveno da bi ugasili žeđ, ali i da bi uživali.

U zemlji sunca crna, turska kafa, koju pretežno pijemo i mi, za Grke nije turska već grčka. Ako ovu kafu slučajno zatražite pod imenom njihovih suseda, pogledaće vas popreko pre nego što je donesu. Grčka ili turska, crna kafa je crna i ista je kao i kod nas.

Espreso kafu Grci skoro da i ne piju, budući da se ovaj italijanski napitak, ako je kraći, sipa do polovine šoljice. Uz to, Italijani je piju za šankom i na eks, ona je vruća i nikako ne može utoliti žeđ kada ugreje vrelo mediteransko sunce. Ipak, Grci je služe u kafićima, ali u nekoj svojoj varijanti hladne i količinski začuđujuće srazmere vode, leda i kafe. Produženi espreso sa mlekom tamo ne predstavlja šolju kafe sa malo mleka i penom na vrhu.

U grčkim prodavnicama najviše se prodaju razne vrste nes kafe, grčka (turska) kafa, espreso, „lavaca“ i kojekakvi praškovi za instant kafe koji se mogu naći i po našim prodavnicama.

Za razliku od Italijana, koji u svojim kuhinjama imaju lončiće i male espreso aparate kao neizostavne rekvizite za spremanje čuvenih italijanskih kafa, Grci se služe šejkerima, filtar aparatima i staklenim posudama.

Pomenute kafe u mediteranskim zemljama izgledaju neodoljivo kada ih posluže. Sa malo mleka i šlaga na vrhu, nekoliko celih zrna kao ukrasom, penom, cimetom, mrvicama čokolade, bejlisom, viskijem, kahluom, amaretom i čime sve ne, kafe na Mediteranu služe za vrhunsko uživanje. Nasuprot tipičnoj engleskoj filtar kafi, kakvu mnogi koji su je probali nazivaju obojenom vodom ili čajem, mediteranske kafe, u koju spada i ova naša, grčka ili turska, predstavljaju raj za oči čak i za rafinirane Engleze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar