Kao iz bajke

Španski prestolonaslednik Felipe Burbonski i bivša najpopularnija španska televizijska novinarka Letisija Ortis venčali su se pre nekoliko dana u katedrali Almudena u Madridu pred oko 1.600 zvanica. Ova vest obišla je sve televizijske stanice na svetu.

Bilo je to prvo kraljevsko venčanje na španskom tlu posle čak 98 godina i zato je sve moralo da bude u velikom stilu. Među gostima bilo je i petnaestak šefova država i tridesetak članova kraljevskih porodica, uključujući britanskog princa Čarlsa, bivšeg predsednika Južnoafričke Republike, Nelsona Mandelu, i jordansku kraljicu Raniju. Posle ceremonije u crkvi i samog čina venčanja, mladenci su kolima prošli i ulicama Madrida. Jedino je kiša, koja je neumoljivo padala celog dana, u manjim detaljima promenila tok svečanosti.

Međutim, dok je većina Španaca bila ponosna na kraljevsko venčanje, više od 500 antirojalista protestovalo je na centralnom madridskom trgu protiv kraljevskog venčanja. Naime, demonstranti su izražavali nezadovoljstvo zbog činjenice da će građani kroz poreze platiti sve troškove venčanja, koji će, prema pisanju španske štampe, biti između 20 i 25 miliona evra. Zbog svega toga, ali i nedavnih terorističkih napada, preduzete su velike mere bezbednosti. Tako je dvadesetak hiljada policajaca patroliralo centrom grada, snajperi su bili razmešteni po krovovima zgrada, a u vazduhu su bili prisutni i helikopteri, lovci i avioni pozajmljeni od NATO-a.

Prinčeva biografija je prilično impresivna. Posle osnovnog obrazovanja u Španiji, koledž je završio u Kanadi, a potom otišao na vojne studije i postao poručnik pešadije, mornarice i avijacije. Zatim je završio prava na Univerzitetu u Madridu, a potom i magistrirao u Vašingtonu. On je i veliki sportista, jer je učestvovao u jedriličarskoj ekipi i predvodio španski tim na Olimpijskim igrama u Barseloni. Pilot je vojnih aviona i helikoptera.

Mlada je građanskog porekla; završila je studije u Španiji i radila u novinama i na državnoj televiziji, gde je vodila glavne vesti. Sada je prva pripadnica građanskog staleža u kraljevskoj porodici koja bi posle skoro pet vekova mogla da postane kraljica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar