Kiseonik na slamčicu

Sve je počelo u Japanu, prenelo se u SAD, a sada „hvata koren“ i u Velikoj Britaniji. Ljudi ulaze u bar ili klub i kupuju svoju porciju kiseonika. Ona im pomaže da se bolje osećaju, bolje razmišljaju, budu efikasniji na poslu, oslobode se stresa. U Japanu i SAD-u, ovakva ponuda je naročito popularna među poslovnim ljudima, koji svoju pauzu za ručak koriste udišući duboko prečišćeni vazduh.

Prvi „O2 kafići“ otvoreni su u Japanu, krajem 2000. godine. Biznis je započela fabrika iz grada Minato, koja je počela da pakuje kiseonik u više varijanti. Za cenu od 20 dolara, gosti su mogli da stave masku na lice i udahnu vazduh koji sadrži 40% kiseonika. „Napitak“ je postao toliko popularan da Japanci predviđaju da će postati isto tako uobičajen kao i mineralna voda. Iz Japana, novi se trend preselio u SAD, gde je ponuda obogaćena prečišćenim vazduhom kome su dodavani i različiti mirisi – najpopularnije je postalo pakovanje kiseonika sa dodatkom mirisa limuna, za koji zadovoljni potrošači tvrde da je odličan za relaksaciju.

Posle dve pomenute zemlje, i Velika Britanija je postala potrošač kiseonika u ambalaži. Tamo je sve poprimilo malo neformalniji vid: dok su u SAD-u i Japanu potrošači uglavnom jadni, stresom opterećeni i dobrostojeći poslovni ljudi, dotle na Ostrvu kiseonik „toči“ omladina po klubovima, ne bi li izdržala čitave noći na plesnom podijumu. Prvi klub koji je instalirao aparat za kiseonik je „Here and Now“, a planira se postavljanje još 260 ovakvih mašina. One ispumpavaju prečišćeni vazduh u prostor kluba, a posetioci mogu i da ga direktno udišu putem maske ili nosnih cevčica. Prema rečima vlasnika kluba, „kiseonik unosi energiju u mišićno tkivo i omogućava celonoćno skakanje po podijumu“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar