Kobno putovanje

Verovatno svi znaju za „Titanik“, čuveni britanski prekookeanski brod, koji je potonuo već na svom prvom putovanju. Za nekoliko sati, sjaj i glamur visokog društva zauvek su nestali u ledenim vodama okeana.

Ovo kobno putovanje završilo se u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine, pošto je brod naleteo na ploveću santu leda južno od Nove zemlje. Nastradalo je više od 1.500 osoba. Olupina broda pronađena je 1985. godine na dubini od 4.000 metara, a jedna francusko-američka ekspedicija uspela je da istraži ostatke broda 1986/1987. godine, koristeći novu tehnologiju za podmorska istraživanja. Postojale su čak i priče o tome da će ponovo biti izvučen na svetlost dana.

Nedavno je priča o „Titaniku“ ponovo dospela na stranice novina i u žižu javnosti. U pitanju je bila jedna aukcija. Naime, autentični meni sa „Titanika“, veličine razglednice, prodat je na aukciji predmeta sa broda, i to za neverovatnih 49.500 dolara. Iz menija se vidi da su putnici, samo nekoliko dana pre nego što je „Titanik“ udario u santu leda na Atlantskom okeanu i počeo da tone, jeli losos, pileće pečenje, jagnjetinu, tost i breskve. Meni, pisan rukom jednog oficira, u kome su opisani poslednji sati na brodu, kao i sve ostale predmete sa potonulog broda kupio je privatni muzej iz Belfasta u Severnoj Irskoj, gde je „Titanik“ i napravljen.

U doba kada je napravljen, „Titanik“ je bio najveći ploveći objekat koji je ikada sagrađen; ne samo što je bio najveći već je bio opremljen i najboljim performansama – ili se bar tako verovalo. Bio je vlasništvo korporacije „Whitestar“; nažalost, ova kompanija danas više ne postoji. O njemu su snimljeni brojni filmovi, dokumentarne serije i ispričane razne priče. „Titanik“ je bio jedan od najčuvenijih brodova u istoriji. Tragedija koja je zadesila njega i njegove putnike nikada neće biti zaboravljena.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar