Kraljevsko plavo

Točak vremena ostavlja pečat na svakom dragom kamenu. Međutim, sa plavičastoljubičastim tanzanitom povezana je samo egzotična privlačnost. Očaravajuće drago kamenje, dostojno i same Kleopatre, praktično je doletelo sa afričkih planina do Pete avenije.

Tanzanit deli svoj nastanak sa samim nastankom čovečanstva. Legenda o pronalasku tanzanita glasi otprilike ovako: za vreme oluje, grom je pogodio drvo. Pri tom je izbio požar, a kada je požar ugašen, lokalni vrač našao je u pepelu svetlucave plave kamenčiće. U originalu, kamenje je braon boje, međutim, dobilo je nov izgled zahvaljujući vatri. Legenda kaže da su kamen pronašli ratnici Masai 1967. godine na brdima Merelani, blizu planine Kilimandžaro, u Tanzaniji. Kažu da se njegova boja poklapa sa bojom afričkog neba i jedino se može naći na ovom kontinentu. Godine 1969. „Tifani“ (Tiffany) iz Njujorka dao mu je ime – tanzanit, po zemlji porekla, i tako ga predstavio na svetskom tržištu.

Kamen je postao popularan zahvaljujući svom neverovatnom poreklu, retkim i egzotičnim korenima i onome što je najvažnije, a to je predivnoj boji. Kada se gleda iz različitih uglova, tanzanit pokazuje različite boje kao što su plava, ljubičasta i boja bronze. Dominantna je plava, po kojoj je kamen i poznat. Opšte pravilo je da što je kamen veći – to je vredniji.

Najveći dragi kamen od tanzanita napravljen je u obliku srca. Stručnjaci su mu procenili vrednost na 180.000 evra. Upravo je izložen u novootvorenoj prodavnici nakita u srcu Kejptauna u Južnoafričkoj Republici. Za ovaj retki dragulj kažu da se hiljadu puta teže nabavlja od dijamanta i može se naći jedino u pojasu od četiri kilometra u podnožju Kilimandžara. Stručnjaci su takođe utvrdili da zalihe ovog kamena nestaju i da će za dvadesetak godina potpuno nestati.

Nema sumnje da se nešto neobično dešava u vezi s ovim plavim kamenom. Kažu da se njegova boja može uporediti sa bojom očiju Elizabet Tejlor. Od planine Kilimandžaro iz Tanzanije do juvelirskih kolekcija širom sveta, tanzanit je jedan od najinteresantnijih i najlepših afričkih izvoznih artikala. Intenzivno kraljevskoplave, ljubičaste i crvene kao krv boje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar