Kratko krstarenje

Ukoliko tražite mir i opuštanje, dobro došli u Švedsku! U Švedskoj živi skoro 8,7 miliona stanovnika, i to na 450.000 kvadratnih kilometara površine, što znači da je, u poređenju sa ostalim evropskim zemljama, Švedska praktično – nenaseljena.

Na samom jugu zemlje putnici mogu da se upoznaju sa gradom Malmeom, koji je prepun predivnih parkova. Ovo parče kopna u moru je po veličini treći grad u Švedskoj. Danas se u Malme može udobno stići iz Danske, i to mostom sa autoputem. Živopisna plodna zemlja leži na severu, a na nju se naslanjaju nepregledne šume pod nazivom Smaland.

Još severnije leži svojevremeno evropska prestonica kulture – grad Stokholm. On bukvalno pliva na 14 jezera. Voda se pruža dokle god vam seže pogled; malo slana od mora, ali i pomalo slatka od jezera. Od svog osnivanja 1252. godine grad je svašta preživeo i doživeo. O tome govore različite priče, ali i lepo očuvane građevine iz prošlih vekova. Ova severnjačka zemlja sa visokim Šveđanima još ljubomorno čuva netaknutu prirodu, a to je i zemlja u kojoj leti sunce ne zalazi. U svakom slučaju, mogla bi biti cilj vašeg narednog putovanja.

Prava švedska idila i bogatstvo zemlje može se videti i u pokrajini Bohuslan, gde postoje svi prirodni uslovi za sportove na vodi. Za ovaj krajolik tipični su gradići i sela stešnjeni između nepreglednog mora i kopna. Provod, ples i tradicija. Svake godine od kraja juna do početka jula Šveđani slave svoj veseli Festival narodne muzike na jezeru Siljan. Još jedna atrakcija je i dvorac Gripsholm. Svojom pričom Kurt Tušolski učinio ga je svetski poznatim. Neki posetioci ulaze u njega samo sa jednim ciljem, a to je – zašto ne bismo ovde i zauvek ostali?

U Švedskoj se nalaze i najlepše plaže severa. Švedske obale su čiste i nepretrpane ljudima. Ovde izletnici mogu da nađu pravu netaknutu prirodu. Živopisna igra jedne boje su i male drvene kuće u istoj prepoznatljivoj boji zemlje; one upotpunjuju krajolik i ogledalo su švedskog gostoprimstva. Kulise su ovde kao iz sna.

Stokholmski stari grad Ridarholmen na jezeru Malar okružen je vodom. Njegove uske uličice i istorijske građevine neodoljivo privlače goste i turiste. Zaista se može uživati na moru u Švedskoj. Ima li šta lepše od prijateljske atmosfere i neobaveznog ćaskanja pored mora zelene boje? Nedirnuta priroda, ljupki gradovi i neskrivena ljubaznost. Ovu zemlju visoko na severu ljudi čine toplom i zanimljivom za turistički obilazak. To je Švedska.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar