Krilati akrobata

Kad pođete u šetnju bukovom ili hrastovom šumom, dobro zagledajte stabla ispucale kore. Možda ćete imati sreće da na njima opazite puzića. Ova ptica akrobata dobila je ime zahvaljujući neobičnom načinu kretanja – najčešće puzi po stablu, čvrsto se pridržavajući snažnim kandžicama.
Puzić, poznat i pod imenom brgljez, majušna je ptica nežne građe, sivkasto-braonkastog leđnog perja, zbog kojeg se, kad miruje, veoma teško može primetiti na stablu. Tražeći hranu – crviće, insekte i njihove larve, koje se kriju pod korom drveća – puzić kreće uz stablo i zaviruje u pukotine. Njegovo oštro oko ugledaće i najsitniju bubicu, koju će potom vitkim i zakrivljenim kljunom izvući iz skrovišta i progutati za tren. Tragajući za slasnim zalogajima, ptičica polako puzi ka vrhu drveta, pregledajući svaki milimetar kore. Pri tom čvrsto visi i glavom nadole, krećući se s donje strane grane. Levo, desno, nagore, naglavačke – brgljez puzi na sve strane, osim nadole. Kad stigne do vrha drveta, raširi krila i preleti na sledeće stablo.
Puzić se hrani i orašastim plodovima i semenkama, koje sakuplja tokom jeseni i krije u pukotinama koje kljunom kopa ispod oštećene kore drveća. U svakom skrovištu ostavlja po jedan ili dva lešnika, po nekoliko semenki suncokreta ili šišarki. Nikada ne ostavlja svu zimnicu na istom mestu, kako mu druge ptice ili mravi ne bi ukrali sve zalihe hrane.
Puzići obično žive sami ili u paru. Retko se okupljaju u jata. Iako ulažu mnogo truda u uređivanje gnezda, često menjaju svoje stanove, useljavajući se u napuštena gnezda svojih rođaka. Za svoj dom obično biraju staro drveće, čije stablo ima veliki prečnik, a kora mu je već stara i trula, tako da ju je lako iskopati da bi se gnezdo proširilo. Na takvim stablima ima i po desetak gnezdašaca, dok na mladom i zdravom drveću puzići ne stanuju. Najviše gnezda ima na stranama zaštićenim od vetra i kiše. Iako ne vole društvo svojih rođaka, ove ptice se zimi često okupljaju u velike grupe – zbijene jedna uz drugu, trude se da sačuvaju toplotu svojih majušnih tela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brgljezpticepuzić
Komentari (0)
Dodaj komentar