Kupanje u pari

Ima li šta lepše nego odmarati se u sauni? Ovo kupatilo od suve pare potiče iz Finske. Međutim, ovakva kupatila poznata su i u Turskoj, ali pod nazivom amami. To je javno kupatilo, obično dvodelno – posebno za muškarce i žene, u kome visoke temperature podstiču znojenje. Na našim prostorima u tursko vreme, svaki grad je imao amam, koji su koristili kako muslimani, tako i hrišćani. Ovakva kupatila poznata su i u Rusiji.

Međutim, ustanovljeno je da su za saune znali još i drevni stanovnici Srednje Amerike. Naime, parna kupatila bila su omiljena i izuzetno popularna razonoda Asteka u Meksiku i Maja na poluostrvu Jukatan. O tome nam govore i mnogobrojni arheološki ostaci. Nalazila su se obično u kućama, sa klupama za kupače i odvodima za vodu. Sama sauna bila je mala kamena prostorija gde je najuočljivija bila posuda sa vatrom, spuštena ispod poda ili ugrađena u jedan od spoljašnjih zidova. Sauna se grejala tako što se vatra palila a voda se sipala direktno na ugalj ili kamene ploče koje su formirale sloj između posude sa vatrom i prostorije.

Evo kako je izgledalo jedno kupanje u sauni pre više vekova. Kad neko ode da se kupa, prvo postavi prostirku u saunu, bokal sa vodom i buket lekovitih trava ili lišće kukuruza. Onda upali vatru u peći koja gori dok kamenje ne bude vrelo. Zatim čovek koji želi da se okupa uđe, uglavnom nag i u pratnji nekog od ukućana, zato što je takav red. Čim uđe, zatvori ulaz, ali ostavi otvor za vazduh na vrhu malo otvoren da bi izlazio dim koji je mogao da prođe kroz pukotine u kamenu. Kada dim izađe, zatvara otvor za vazduh. Onda baci vodu na vrelo kamenje i odmah se digne gusta para sve do tavanice saune.

Ovakva kupatila nisu koristila samo za uživanje i opuštanje već i za lečenje. Smatralo se da je ovo odlična terapija protiv groznice, grčeva, reumatskih bolova i posledica otrovnih ujeda. Dok bolestan čovek leži na prostirci, pratilac navodi paru na njega i nežno ga udara, naročito po bolesnom delu tela, lekovitim travama koje su pre toga bile potopljene u vodi. Bolesnik odmah počinje lagano i obilno da se znoji, što se pojačava ili smanjuje prema tome koliko to situacija zahteva.

Za saune se znalo i uživalo u njima mnogo pre modernog doba. Zato probajte ovaj drevni i davno provereni metod relaksacije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar