Kupatilo je opasno mesto

Plastične zavese u kupatilu pravi su rasadnik bakterija koje mogu da izazovu opasne infekcije. Tako tvrdi Norman Pejs, mikrobiolog s Univerziteta Kolorado u Sjedinjenim Američkim Državama, koji već godinama proučava mikrobiološke kolonije u čovekovoj sredini.
Proučavajući ostatke pene sapuna, koja se obično zadrži na plastičnoj zavesi posle tuširanja, otkrio je da je puna bakterija. Prilikom proučavanja DNK otkrivenih bakterija njegova studentkinja Ulrike Tejsen otkrila je da čak 80 procenata pronađenih bakterija pripada sfingomonadama i metilobakterijama.
Obe vrste su opasni patogeni organizmi; napadaju pluća, a od njih se mogu razboleti osobe s oslabljenim imunitetom. Pri svakom tuširanju ljudi se izlažu delovanju bakterijskog aerosola. U većini slučajeva takvo tuširanje neće biti opasno, ali bi moglo biti opasno ako osoba koja se tušira ima otvorenu ranu na koži ili ako joj je imunološki sistem oslabljen, tvrdi doktor Norman.
Međutim, bakterije na zavesama nisu i najveća opasnost koja vam preti. Naime, druga istraživanja su pokazala da je vazduh koji se nalazi odmah uz nivo vode u džakuziju pun bakterija koje mogu da izazovu razne vrste zarazne upale pluća.
Zato kada se kupate u džakuziju ili se tuširate, dobro obratite pažnju i zaštitite se od najezde bakterija. Jedini siguran način zaštite je da dobro operete kadu i zavese pre svakog tuširanja. Na taj način ćete biti zaštićeni od mnogih opasnih mikroorganizama. Zapamtite, bakterije vrebaju čak i dok ste u kadi!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar