Ljubav iz Aušvica: Spasio je od nacista i slave Dan zaljubljenih već sedam decenija (foto)

Škotski vojnik Džon MekKej (96) i Edit MekKej (92) koja je preživela Aušvic, slave svoj 71. Dan zaljubljenih zajedno. Edit je Jevrejka i poreklom Mađarica koju je vojnik Džon spasio iz logora. Džon je bio vođa tima koji su spasili grupu jevrejskih zatvorenika od nacističkih stražara u Poljskoj.

A Jewish woman who survived the Holocaust and the Scottish soldier who helped save her will celebrate their 71st…

Gepostet von HistoryBites am Montag, 13. Februar 2017

Zarobljenici, koje su držali u Aušvicu za vreme „Anđela smrti“ Jozefa Mengela, koji je vršio okrutne eksperimente nad njima, su marširali na pogubljenje u Berben-Belsen koncentracioni kamp u Nemačkoj. Džon ih je spasio tako što je obukao neprijateljsku uniformu i ušunjao se među naciste.

U toj grupi zarobljenika je bila 20-godišnja Edit, koju su prijatelji zvali samo kratko Eci. Ona je zapala za oko 23-godišnjem vojniku na plesu u dvorani kada su slavili njihovo oslobođenje. Bio je previše stidljiv da bi joj prišao. Poslao je prijatelja da je pita da li hoće da pleše sa njim. Ona je odgovorila da hoće jedino ako je sam pita. I tako je sve počelo.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1785715915082009&set=a.1407078516279086.1073741831.100009308535576&type=3&theater

Ta romansa je dovela do selide Edit i njene majke u Škotsku i venčanjem 17.7.1946. godine. Otada su verni jedno drugom. Imaju dvoje dece, sedmoro unučadi i petero praunučadi. Ceo život su radili kao ugostitelji, a danas su u penziji i žive u gradu Dundi.

Njihova kćerka Šeron tvrdi kako su Edit i njena majka preživele šest nedelja u Aušvicu. Ostatak porodice je poslat direktno u plinsku komoru, a Eci i majka su morale da rade teške fizičke poslove. Kada ih je Džon spasio, selili su se neprestano 18 meseci, kako bi izbegli naciste.

Ovaj čudesni par slavi 71. put Dan zaljubljenih zajedno i tom prilikom su organizovali malo kućno slavlje za porodicu i prijatelje. Njihov savet je da parovi moraju da budu romantični cele godine, a ne samo na Dan zaljubljenih, prenosi portal 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Aušvicdrugi svetski ratnacistivojnik
Komentari (0)
Dodaj komentar