Ljubimac careva

Lavlji pas ima lavlju glavu, medveđe telo, šape kao kamila, rep u obliku peruške, uho kao palmin list, zube kao pirinač, ružičastu laticu umesto jezika, a kreće se kao zlatna ribica. Danas su ovi mali čupavi psi ljubimci dece i odraslih širom sveta i česti učesnici na izložbama. Sam naziv ši-cu je kineskog porekla i znači lavlji pas.

Kina ipak nije njihova prava domovina, već je njihova postojbina Tibet. Zbog vrlo oštre klime na Tibetu, sve životinje imaju dugu i gustu dlaku, a za preteču ši-cua smatra se dugodlaki tibetanski pastirski pas; on je imao dva sloja dlake i zavrnut rep na leđima. Glavni zadatak ši-cua, prema starim tibetanskim zapisima, bio je da svojim lavežom opomene velike pse čuvare o opasnosti koja se približava, jer se verovalo da ima odličan sluh. Prema jednoj tibetanskoj legendi, Budin jedini pratilac na njegovim putovanjima po svetu bio je ovaj mali pas, koji je imao sposobnost da se u trenutku opasnosti pretvori u ogromnog lava i da na svojim leđima odnese Budu na sigurno. Ova legenda doprinela je da ši-cu bude jako poštovan kućni ljubimac na Tibetu.

Međutim, kako je dospeo u Kinu? To se desilo prilikom jedne posete dalaj-lame Kini. On je u znak poštovanja prema kineskom caru doneo između ostalih poklona i par ši-cua, a oni su vrlo brzo zadobili carsku ljubav, i to toliku da je ispred cara uvek išao jedan mali pas koji je svojim lavežom najavljivao njegov dolazak i tako opominjao sluge da okrenu lice u stranu kako njihov nedostojan pogled ne bi dotakao cara. Međutim, nije bilo lako izneti ove pse iz Kine. Zato u Evropu i Ameriku dolaze tek početkom 20. veka, i to kada su neke diplomate uspele da ih prošvercuju.

Ši-cu je graciozan, veseo, inteligentan, dugovečan i vrlo privržen, a njegova umiljatost i lepota naprosto su neodoljivi. Pogodan je za život u stanu i starije osobe, jer se zadovoljava kratkim šetnjama. Iako je vrlo samostalan i rezervisan, velika je maza i voli veselo društvo. Za njega je vezan i ovaj recept: uzmeš jedan delić lava, nekoliko kašičica zeca, nekoliko grama mačke, jedan delić dvorske lude, nekoliko kapi primabalerine, na vrh noža drevne Kine, kašičicu majmuna, nekoliko kapi medvedića, sve to pomešaš sa tibetanskim i kineskim psima i sigurno dobijaš ši-cua.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Ana Grujić

    Mnogo mi se svideo zato što je sve u njemu tačno. Imam 2 ši cua i oni potpuno odgovaraju vašim opisima. Preporučila bih ovaj članak svima.