Ljupka perunika

Perunika cveta u svim bojama, ali najčešće u raznim tonovima plave, za koju mnogi smatraju da je ujedno i najlepša. Svi se slažu da ovi cvetovi predstavljaju savršenstvo lepote i ljupkosti.

To je cvet iz velike porodice, rasprostranjene u gotovo celom svetu. Rod perunika je veoma raznolik; čini ga više od 200 vrsta, a tom broju treba dodati i bezbroj sorti.

Lišće irisa je dvoredno, sabljasto, pa ovaj cvet u našim krajevima zovu sabljić. Trajno je zelena biljka. Naraste oko 70 cm, mada danas ima i patuljastih formi za kamenjare, kao i onih vrlo visokih – oko 120 cm. Cveta u svim bojama. Mnogi cvetovi su dvobojni, žutosmeđi, plavo-beli. Dlačice na laticama perunike, najčešće tamne boje, daju posebnu lepotu cvetu. Cveta u maju i junu.

Mnogi će pomisliti da je uzgoj perunike vrlo težak. Nije tako. Vrtna perunika je skromna. Odgovara joj svako baštensko zemljište, pod uslovom da je suvo i da je na sunčanom mestu. Ipak, najviše voli hranljivo ilovasto zemljište. Postoji i isključivo močvarna perunika – japanski iris.

Najpogodnije vreme za sadnju irisa je u julu i avgustu, posle cvetanja, da bi se biljka do prvih mrazeva dobro ukorenila. Razmnožavanje deljenjem ne predstavlja teškoću. Jedino se mora paziti da pri sadnji delovi rezoma ne budu previše duboko. Nakon dve godine, biljke se razvijaju do pune lepote. Perunike rastu od četiri do šest godina na istom mestu, a posle toga se moraju presađivati ili prorediti.

Za perunike nije lako naći odgovarajuće društvo na cvetnoj gredici. Ako ih sadimo s ostalim trajnicama, treba da su sasvim uz ivicu gredice. Pri izboru biljke pratioca moramo voditi računa o tome da uskladimo boju cvetova ostalih vrsta s bojom perunike. Boja cveta perunike pristaje uz belu boju prolećnih ivančica, a kasne sorte mogu ići uz kokotić ili uz božure jednostavnog cveta. Za cvetnu gredicu s perunikama dve-tri biljke su dovoljne za kvadratni metar. Praznine se mogu ispuniti drugim trajnicama ili letnjim cvećem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar