Loana i Kristof pod nadzorom deset miliona Francuza

Prema izveštaju pretraživača Google, najtraženija zvezda na Internetu je Loana. Njene slike se nalaze na naslovnim stranama najvećih svetskih listova, nedeljnika i magazina. Ona je glavna zvezda televizijskog serijala Loft Story.

Tekstovi u francuskoj štampi potvrđuju da nijedna emisija u istoriji francuske televizije nije u tolikoj meri uzdrmala i podelila javnost i gledaoce: na one koji su „zavisnici“ i one koji smatraju da ovakvu vrstu emisija treba zauvek zabraniti i proterati sa malih ekrana.

„Takva vrsta emisija pomaže fašizmu da pusti svoje korene“, izjavljuje direktor kanala Art Frans. „Loft Story više nije događaj „broj jedan“ televizijskog programa, već državna afera!“, dodaje Erve Burž, bivši predsednik Odbora za audio-vizuelne medije. Konferencija francuskih biskupa daje sledeću ocenu: „Loft Story pokazuje koliko se može zastraniti u trci za profitom. Sa mladim učesnicima u emisiji se postupa kao sa zamorčićima prepuštenim ludom naučniku, koji je strpao nekoliko miševa i pacova u kutiju za cipele, ne razmišljajući o njihovoj budućnosti.“

Loft Story je još jedan od serijala tipa Big Brother. Reč je o fenomenu u čijem je znaku završen prošli i započeo novi milenijum. Popularnost ne jenjava: naprotiv, vrtoglavo raste! Model za ovakvu vrstu emisija je osmišljen u Holandiji, 1999. godine. Tada je kompanija Endemol započela produkciju prvog Big Brother serijala, koji je emitovan na maloj, lokalnoj televiziji Veronika. U pitanju je bila jednostavna ideja: nekoliko učesnika koji su dobrovoljno zatvoreni u nekom prostoru, a neprekidno ih snimaju kamere. Od tog materijala se, svakodnevno, montira oko 50-60 minuta, i prikazuje televizijskim gledaocima. Kasnije je koncept proširen i na Internet: za razliku od televizije, publika ovde ima priliku da uživo, 24 časa dnevno, prati život „zatvorenika“. Zbog svoje dokumetarne prirode, žanr je dobio naziv reality show.

Loft Story se, takođe, zasniva na Big Brother ideji: 11 samaca (6 mladića i 5 devojaka), mlađih od 35 godina, prošlo je audiciju, za koju se prijavilo 38.000 Francuza. Zatvoreni su u kući sa baštom i bazenom (26. aprila), potpuno odsečeni od sveta: bez radija, televizije, Interneta, štampe, telefona. Njihov je zadatak bio da provedu 10 nedelja ovako izolovani i neprekidno praćeni pomoću 50 mikrofona i 26 kamera. Publika je svake nedelje glasala za onog ili onu koja će ispasti iz igre. Osnovna zamisao bila je da posle 10 nedelja u kući ostanu samo jedan mladić i jedna devojka: idealan par. Oni su pobednici koji kao nagradu dobijaju kuću u kojoj se nalaze, vrednu 3 miliona franaka. Ali, pre nego što dobiju „ključ u ruke“, moraju da provedu u svom budućem domu još 6 meseci, naravno izolovani i dalje praćeni kamerama!

(Ne)sretnici su Kristof (Christophe) i Loana (Loana, vidi sliku), koji su u svojoj zemlji, ali i u svetu, stekli ogromnu popularnost. Plavuša Loana je postala prava superzvezda: njeno ime se češće upisuje u polje za pretraživanje nego ime bilo koje glumice, pevačice ili modela. Svake večeri nju i njenog partnera prati više od 10 miliona Francuza. Svakog dana ogroman broj surfera poseđuje web stranicu ovog serijala, ili neku od stotina stranica na kojima je moguće pronaći video-zapise ili fotografije Loane ili njenog novog dečka.

Korisna adresa:

  • LoftStory.com

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

  • Komentari (0)
    Dodaj komentar