Ludo zaljubljeni

Labudovi su uvek oduševljavali čoveka svojom gracioznošću, čednom belinom i nežnim izgledom.

Umetnike je oduvek zanosila priča o labudovoj pesmi. Ranije se pretpostavljalo da ova ptica predoseća svoju smrt i počinje da peva, međutim, naučnici su danas utvrdili da je posredi nešto sasvim drugačije. Iako se kričanje labudova teško može nazvati pesmom, u pitanju je njihova ljubavna igra. Manje je poznato da je ljubavni život labudova veoma strastven. Zaljubljeni par lako se prepozna u neskrivenoj ljubavnoj igri. To izgleda otprilike ovako: ženka prva prilazi, a mužjak je prihvatio njen poziv ukoliko izduži svoje telo, što će zatim i ona učiniti. Zajedno gnjuraju u vodu i naslanjaju se jedno na drugo da bi prilepili svoje vratove, što je trenutak potpunog predavanja jednog drugom.

Posle sve te igre, na red dolaze mladunci. Gnezda prave na nekom plovećem ostrvu ili uzvišenju na obali. Kada se oni izlegu, nisu beli, već sivi i takvi ostaju do godinu dana – pravi ružni pačići. Mužjak je pažljivi čuvar svoje porodice i doslovno nikom ne dozvoljava da priđe ženki sa labudićima. Posebno je interesantno kako se par prepozna u mnoštvu. Naime, on razlikuje svoju izabranicu od drugih dugovratih lepotica, verovali ili ne, po kljunu i očima, to jest po njenom licu. Ponekad se dogodi da labudicu, dok zagnjurena traži vodene biljke, napadne njen mužjak, misleći da je neko ušao na njegovu teritoriju. Ipak, kada ona izroni i pogleda ga, on će početi da se izvinjava, izdužujući svoje telo.

Možda labudovi izgledaju nespretno dok snažnim krilima šibaju vodu da bi se, stajući nogama na njenu površinu, lagano pridigli, ali zato njihov graciozni let zadivljuje posmatrače. Njihova ljubavna igra i privrženost jednog drugom pravo su oličenje romantike i strasti, ali i večne ljubavi. Možda bi nam mogli podeliti i koji savet o tome.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar