Mamuti sa Aljaske

Svi znamo ko su bili mamuti, kada su živeli i gde. Ipak, nauka još uvek ne može da precizno utvrdi zašto su nestali sa lica Zemlje. Evo jedne zanimljivosti upravo o mamutima, to jest o jednoj grupi mamuta sa daleke i hladne Aljaske.

Vunasti mamuti lutali su svetom pre osam hiljada godina, kada su se pojavili prvi tragovi ljudske civilizacije. To je nedavno otkrio tim naučnika i stručnjaka na Aljasci.

Dosad se pretpostavljalo da su te praistorijske životinje izumrle približno hiljadu godina pre kraja poslednjeg ledenog doba. Međutim, novi dokazi pokazuju da je jedna skupina mamuta na Aljasci uspela da preživi mnogo duže. Radiokarbonsko datiranje fosilnih ostataka pokazuje da su pre osam hiljada godina te životinje još uvek postojale na ostrvu Sveti Paul. Približno u to doba pojavili su se i prvi tragovi ljudske civilizacije u drevnoj Mesopotamiji, koja se nalazi na području današnjeg Iraka.

Analiza delova zuba, međutim, pokazuje da su mamuti koji su preživeli na ovom ostrvu bili manji od većine srodnika svoje vrste. Pretpostavlja se takođe da su životinje ostale na ostrvu u vreme kada se ono odvojilo od kopna, i to u vreme pre oko 13.000 godina. Ipak, jedna stvar nije jasna, a to je činjenica kako to da te mamute nisu istrebili i uništili prvi doseljenici koji su imali čamce. Na to pitanje tim naučnika sa Aljaske još nije uspeo da pruži zadovoljavajući odgovor – barem ne zasad. Neki stručnjaci veruju da je preteran lov prouzrokovao izumiranje mamuta, međutim, izgleda da to ne važi i za mamute sa ostrva Sveti Paul.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar