Mirisni začini

Bez njih se zaista ne može zamisliti nijedan dobar kolač. U pitanju su, naravno, začini.

Muskatni oraščić je poreklom iz zapadne Indije, domovine muskatnog drveta. Od ovog drveta istovremeno se isporučuju dva začina – muskatni cvetovi i muskatni oraščić. To je u stvari zrno jedne vrste breskve. Za začinjavanje kolača i poslastica za razne prilike i praznike koristi se mleveni oraščić sa pravilno doziranim cvetićima. Muskatni cvetići često se mogu naći i u raznim likerima. Ukus muskatnog oraščića je topao, može biti blag, ali i jak. Muskatni cvetići imaju blažu i rafiniraniju aromu.

Zvezdasti anis je plod uvek zelenog drveta poreklom iz Kine. Kao i anis, ovaj plod sadrži eterično ulje po imenu antenol. Karakteristična aroma anisa krije se u kori, a ne u zrncima, kako se često pogrešno misli. Anis u komadu ili izmrvljen stavlja se u punč i kuvana vina, a mleven u medenjake, slatke hlebove, puding ili marmeladu.

Svetlozeleno seme običnog anisa trebalo bi prvo neposredno pre upotrebe izdrobiti u avanu, jer se na taj način iz anisa izvlači najbolja aroma. Stavlja se u medenjake, slatki hleb, kompote, likere ili čaj.

Vanila je seme u opni jedne vrste orhideje. Raste kao lijana, a poreklom je iz Meksika. Retko se može naći recept za kreme koji ne sadrži onaj specifični, fini ukus vanile. Za svoj tipičan miris, aromu i tamnobraon boju može da zahvali sušenju šipke i fermentiranju. Vanilin je proizvod šipke vanile. Danas se pravi i na veštački način, pogotovo za aromatizovanje vanilin šećera. Pravi vanilin šećer je mnogo skuplji i može se prepoznati po sitnim crnim zrncima u šećeru. Najkvalitetnija vrsta je burbon vanila. Ona daje aromu kremovima, sladoledima, kolačima, likerima, čokoladi, bombonama i sirupima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar