Misterija grobnice žene koja je navodno porodila Isusa Hrista: Unutra su pronađene neverovatne stvari

Arheolozi u Izraelu otkrili su nove artefakte i rezbarije iz grobnice Salome, mesta hodočašća ranih hrišćana koji su mislili da je to mesto na kom je sahranjena Salome, navodna Isusova babica.

Pećina u Izraelu za koju se kaže da je grobnica Salome, Isusove babice, otkrila je više svojih tajni, i arheolozi su tamo otkrili natpise i dragocene artefakte, a špilja je nekada bila poštovana kao odredište hodočašća među prvim hrišćanima. Otkrića u pećini Salome, u blizini drevnog grada Lachish i oko 48 kilometara jugozapadno od Jerusilema, uključuju stotine glinenih uljanica koje su hodočasnici kupili ili iznajmili pre ulaska u špilju, kao i natpise urezane u zidove oltara, neki od njih napisani na arapskom.

Iako su pljačkaši otkrili pećinu pre 40 godina, a arheolozi iskopali mesto 1984. godine, nova iskopina prva je koja ispituje predvorje špilje, uređeno mesto koje pokriva 350 kvadratnih metara s podovima od mozaika i okruženo je kamenim zidovima. Uz dvorište, ulaz u pećinu je bogato ukrašen simboličnim rezbarijama rozeta, nara i vaza od akanta — vrste vaza prekrivenih ukrasnim lišćem biljke akantus, za koje se kaže da su karakteristični jevrejski dizajni, navodi se u izjavi Izraelske uprave za starine (IAA). Hrišćanski hodočasnici posećivali su špilju u vreme Vizantije, od petog veka posle Hrista; ali dokazi sugerišu da je bogata jevrejska porodica izvorno koristila špilju za sahrane pre otprilike 2000 godina, rekli su istraživači IAA.

„Porodična grobnica potvrđuje da su njeni vlasnici bili porodica visokog statusa u judejskom shefelahu u razdoblju Drugog hrama“, koje je trajalo od 516. pr. do 70. godine pre Hrista., stoji u saopštenju. „Ime Salome moglo se pojaviti u antici na jednoj od kosturnica u grobnici, a razvila se i tradicija poistovećivanja mesta sa Salomom, babicom“, piše Live Science.

Priča o Salome i pećini

Priča o Salomi, babici, ispričana je u Evanđelju po Jakovu, koje hrišćani smatraju apokrifnim — što znači da se sumnja u njegovu autentičnost — i ne pojavljuje se u Novom zavetu.

Saloma je danas uglavnom nepoznata zapadnim hrišćanima; ali su je poštovali rani hrišćani i prikazana je kao babica pri rođenju Isusa na mnogim pravoslavnim ikonama. Priča u Evanđelju po Jakovu govori da je Saloma bila saradnica druge, neimenovane babice pri rođenju Isusa, ali da joj se ruka sasušila kad je odbila da poveruje da je Isusova majka devica, a zacelila je tek nakon što je dotakla detetovu kolijevku.

Sama pećina Salome sastoji se od nekoliko komora s više uklesanih kokhima (grobnih niša) i razbijenih kosturnica, što svedoči o izvornom jevrejskom običaju sahrane. Ali za arheologe je bilo iznenađenje da je mesto postalo ranohrišćanska kapelica i središte hodočašća. „Salome je misteriozna figura“, rekli su istraživači u izjavi. „Kult Salome, posvećen u hrišćanstvu, pripada širem fenomenu pri čemu su hrišćanski hodočasnici u petom veku nove ere nailazili na jevrejska mesta i posvećivali ih.“

Hrišćansko hodočašće u Salominu pećinu nastavilo se barem do devetog veka nove ere, tokom islamskog razdoblja u regiji. Mnoge glinene uljanice otkrivene u novim iskopinama datiraju iz osmog i devetog veka, primetili su arheolozi. Tim je takođe otkrio niz štandova u predvorju špilje koji su prodavali ili iznajmljivali svetiljke hodočasnicima, možda kako bi mogli da uđu u mračnu unutrašnjost. „Svetiljke su možda služile za osvetljavanje pećine ili kao deo verskih ceremonija, slično svećama koje se danas dele na grobovima pravednika i u crkvama“, navodi se u saopštenju IAA, a piše Klik.hr.

Iako je pećina od otkrića zatvorena za javnost, Salomina pećina otvoriće svoja vrata, takoreći, nakon završetka dosadašnjih istraživanja. Pećina će biti deo Staze judejskih kraljeva, staze duge 100 km kroz južni deo Izraela koja sadrži desetine značajnih arheoloških nalazišta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Isus Hristpecina
Komentari (0)
Dodaj komentar