Misteriozni signal iz svemira stalno se ponavlja, još uvek ne znamo što je

Nakon najnovijih opažanja radioteleskopima astronomi su isključili glavno objašnjenje za misteriozan signal iz svemira koji se ponavlja u pravilnim razmacima.

Radi se o signalu FRB 20180916B, koji se ponavlja svakih 16.35 dana. Dosadašnji modeli pokazali su da je on najverovatnije rezultat interakcija među zvezdama koje su u bliskoj orbiti, međutim nove detekcije ukazuju na to da njegov uzrok ne može biti binarni sistem ovakvog tipa.

Šta su FRB-ovi?

Brza provala radiotalasa (FRB, fast radio bursts) jedni su od najfascinantnijih misterija u kosmosu. Izuzetno su snažni, neki oslobađaju više energije od 500 miliona Sunca, a traju manje od treptaja oka.

Jedna od najvažnijih karakteristika ovih signala jeste to da su oni kratkotrajni i nepredvidivi. Obično se pojave iznenada na nekom delu neba i traju tek nekoliko milisekundi. Ponavljajući FRB-i, dakle kada se ne radi samo o jednom intervalu, već o više njih uzastopce, vrlo su retki i posebno privlače pažnju naučnika.

Ipak, još fascinantniji fenomen od ponavljajućih FRB-ova su oni koji se ponavljaju u pravilnim razmacima, svakih nekoliko dana ili meseci, kao da su usklađeni s nekim nevidljivim svemirskim satom.

Crvena, a ne plava svetlost

„Očekivali smo da će snažni zvezdani vetrovi pratnje izvora FRB-a ispuštati većinom plavu, kratkotalasnu radiosvetlost. Crveni radiotalasi s dugim talasnim dužinama trebalo bi da busu u većoj meri ili u potpunosti blokirani“, rekla je astrofizičarka Ines Pastor-Marazuela sa Univerziteta u Amsterdamu i ASTRON u Holandiji.

„Postojeći modeli binarnih vetrova predviđali su da će električna pražnjenja biti u samo ili u većinom plavoj boji. Ali, dva dana smo videli plava električna pražnjenja, a zatim su usledila tri dana s većinom crvenim radiorafalima. To je isključilo objašnjenje originalnog modela – mora se raditi o nečem drugom“, dodala je.

Naučni su prošle godine otkrili velik trag o tome šta bi moglo da uzrokuje FRB-ove. Ustanovili su da je jedan od njih izazvao magnetar, vrsta neutronske zvezde s izuzetno snažnim magnetskim poljem, piše Science Alert.

Ali, to ne znači da je ova misterija u potpunosti rešena. Na primer, ne znamo zašto se neki FRB-ovi ponavljaju, a drugi ne. Takođe nije jasno zašto su FRB-ovi koji se ponavljaju u pravilnim razmacima tako retka pojava.

Šta onda uzrokuje FRB 20180916B?

Ako se kao uzrok FRB 20180916B isključi binarni sustav, što onda uzrokuje njegovu periodičnost?

Prema jednom objašnjenju, mogao bi da nastaje zbog objekta poput rotirajućeg magnetara ili pulsara. Ali stručnjaci su smatrali da to nije najbolje rešenje jer se oni obično ne rotiraju tako sporo. S obzirom na to da su naučnici odustali od binarnog sistema kao uzroka, sada je ta opcija ponovno na stolu.

„Neučestali, sporo rotirajući magnetar je sada najbolje objašnjenje za ono što smo otkrili“, rekla je Pastor-Marazuela.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

misterijasignalsignalisvemir
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • misa 011

    Mislim da dalje od Meseca nauka ništa pouzdano ne zna. A i znanja o Mesecu su nepouzdana. Ne znamo mi mnogo toga ni o Zemlji.