Mnogi tvrde da je prevara: Iluzija koja je zbunila internet, gledajte je bez da trepnete

Na društvenim mrežama nedavno je ponovo postala aktuelna optička iluzija za koju autor snimka kaže da je proglašenja za najbolju iluziju 2020. godine.

Na fotografiji se vide običnih par stepenika i zid, ali ako okrenete ekran telefona, videćete opet samo stepenice. Autor zatim kaže da trepnete.

Ova optička iluzija, na kojoj je dvodimenzionalni crtež koji se može shvatiti ili kao crtež stepeništa koje vodi s leva na desno nadole ili isto stepenište samo okrenuto naopačke, klasičan je primer preokreta perspektive u psihologija percepcije.

Ipak, mnogi tvrde da se fotografija stepeništa menja na snimku i da video treba gledati bez da trepnete kako bi uočili ovu, kako kažu, prevaru.

Ova iluzija, između ostalog, korišćena je u studijama percepcije. Konkretno, u jednoj studiji je ustanovljeno da se nevoljna promena percepcije dešava sa približnom frekvencijom od 7,5-12,5 sekundi. Promena percepcije se može pripisati ili zamoru neurona ili svesnoj selekciji.

Zanimljivo je da je ova iluzija stara više od 150 godina i ime i svoj naziv –  Šrederove stepenice. Postoje dve interpretacije, stepenište gledano odozgo i ono odozdo, a drugo tumačenje se lako može uočiti ako sliku okrenemo naopačke.

Ovu sliku je predložio nemački naučnik Hanrih G. F. Šreder 1858. godine.

Iluziju u 3D formatu koja je pobedila kao najbolja 2020. godine dizajnirao je matematičar Kokiči Sugihara – proslavljeni japanski iluzionista.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

iluzijaoptička iluzija
Komentari (0)
Dodaj komentar