Morske akrobacije

Delfini koji skaču iz mora, prevrću se u vazduhu i obrću oko svoje ose vekovima su zaustavljali dah moreplovcima i turistima. Mnogi ne znaju da nisu sve vrste delfina tako vešte akrobate. Vitki, vragolasti skakači vretenastog tela i duge kljunaste njuške zovu se delfini prelci. Žive u tropskim i suptropskim morima cele planete, ali ih možda najviše ima u blizini Havaja, zbog čega su poznati i kao havajski prelci. Naučnici još nisu uspeli da otkriju zašto prelci skaču i prevrću se. Mnogi veruju da je to jedan od načina komunikacije između ovih sisara.
Veoma su druželjubivi. Okupljaju se u jata, u kojima može biti od tridesetak do čak hiljadu prelaca. Često se pridruže i jatima pegavih delfina, kitova pilota i tuna. U velikim zajednicama bezbedniji su od napada ajkula, svojih najvećih neprijatelja.
Za razliku od drugih vrsta delfina, prelci love noću na pučini. Deo dana provode u plitkim vodama i zalivima, obično uvek na istom mestu. Po završetku dnevnog odmora, kad sipe, ribe i račići izrone iz morskih dubina na površinu kako bi jeli, i delfini prelci kreću u akciju. Jato se raštrka po pučini u manje grupe i zaroni u sloj hrane. Zube ne koriste za žvakanje, već samo za hvatanje i onesposobljavanje sitnog plena – svoju večeru jednostavno gutaju. Uprkos tome što su udaljeni i po nekoliko kilometara, stalno su u kontaktu, zahvaljujući ultrazvučnim talasima. Ukoliko im zapreti opasnost od ajkula, koje ih tokom noći čekaju u zasedi, brzo će se okupiti i spremiti za odbranu. Sporazumevaju se ultrazvučnim talasima, ali i govorom tela. Posle odmora, kad se jato okuplja i kreće u lov, prelci izdižu njuške iz vode, a pljeskanje repom po vodi označava opasnost.
Najlepše akrobacije havajskih prelaca skriva noćna tama, dok žurno plivaju ka pučini. Kad njihova brzina dostigne vrhunac, započinje obratanje oko svoje ose, potpomognuto radom repnog peraja. Uvrtaji se polako usporavaju i smanjuju, a onda započinju skokovi i pljeskanje po morskoj površini. Sve te akcije delfini izvode savršeno sinhronizovano, tako da se po penušanju vode može videti koliku je površinu zauzelo jato prelaca u lovu.
Druželjubivost ovih delfina vidljiva je i kada se brinu o mladuncima. Majka malog prelca nikada nije sama s njim. S njima je uvek još nekoliko ženki s mladuncima, nekoliko krupnijih mužjaka i odraslih ženki iz jata. Zahvaljujući stalnoj pažnji i bliskosti s odraslima, mladi brzo nauče pravila ponašanja i veštine potrebne za opstanak.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

delfiniprelcisvet zivotinja
Komentari (0)
Dodaj komentar