Muzej Šerloka Holmsa

Šerlok Holms i doktor Votson živeli su u ulici Bejker broj 221b između 1881. i 1904. godine, prema romanima koje je napisao čuveni ser Artur Konan Dojl. Poznati stan na prvom spratu koji gleda na ovu ulicu danas još uvek postoji i još uvek je opremljen tako da izgleda onako kako je izgledao u viktorijansko doba. Kada se nađete u poseti Londonu, zakoračite unazad u vreme i posetite Muzej Šerloka Holmsa.
Unutrašnjost stana u potpunosti je nameštena onako kako je opisano u romanima. Ovaj čuveni stan u ulici Bejker toliko puta je viđen i opisivan u filmovima. Posetioci ovog muzeja mogu da sede u Holmsovoj stolici pored kamina i da poziraju za slikanje, ili u njegovoj spavaćoj sobi. Šerlokove stvari nalaze se na uobičajenom mestu: njegova lupa, violina, lula, hemijska oprema, blok s beleškama i persijske papuče.
Spavaća soba doktora Votsona nalazi se na drugom spratu i gleda na malo dvorište iza kuće, dok je soba gospođe Hadson s prednje strane. Gospođa Hadson bila je stanodavka koja je pripremala obroke i vodila domaćinstvo kako za sebe, tako i za svoja dva poznata stanara. Ove sobe sadrže lične stvari i privatne papire velikog detektiva, kao i veliki broj eksponata iz romana o njemu. Dnevnik doktora Votsona sadrži rukom pisane beleške i delove čuvenih avantura iz „Baskervilskog psa“.
Izložbena soba na trećem spratu sadrži nov i neverovatan prikaz voštanih figura iz romana. Šerlok Holms i profesor Morijati su zapravo stajali zajedno u istoj sobi! Soba na tavanu, gde su stanari imali običaj da odlažu svoje stvari i kofere, može se posetiti i danas.
Jedinstvenu kolekciju poklona i antikviteta možete pogledati, ali i kupiti nešto što vam se svidi, a sve to u prodavnici suvenira koja se nalazi u prizemlju. A gospođa Hadson je uvek tu da pomogne posetiocima savetujući im šta da vide i šta da kupe za poklon.
Posetioci uvek pitaju da li su Šerlok Holms i doktor Votson zaista živeli u ovoj kući. Nažalost, nema zvaničnih dokaza o stanovnicima koji su živeli u viktorijansko doba u ovoj kući. Lokalna dokumenta tvrde da je kuća bila registrovana kao kuća za izdavanje u periodu od 1860. do 1934. godine, i da su služavke koje su ovde radile bile povezane sa Šerlokom Holmsom. Doktor Votson je takođe živeo u blizini 1890-ih godina. Objavljeni romani ipak sadrže sve relevantne činjenice o kući i o životima Šerloka Holmsa i doktora Votsona, što posetioci mogu sami da istraže prilikom posete ovom muzeju.
Šerlok Holms je bio inspiracija za nastanak hiljada eseja, pesama, knjiga, pozorišnih komada, filmova, a glumilo ga je više glumaca nego bilo kog drugog. Često ga spominju i citiraju u novinama i magazinima, na televiziji i radiju, pa čak i na internetu.
Obiđite ovaj neobičan muzej i nećete se pokajati!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muzejserlok holmsulica bejkerzabava
Komentari (0)
Dodaj komentar