Najlepša novčanica

Koja je najlepše dizajnirana novčanica na svetu? U organizaciji nemačkog časopisa za numizmatiku izabrana je baš ta – najlepša novčanica u 2003. godini. Čitaoci su se opredeljivali za najbolje urađeno grafičko rešenje, ali i prema štamparsko-tehničkim karakteristikama i zastupljenim sigurnosnim elementima. Najveći broj njih opredelio se za apoen od 2.500 franaka, i to u izdanju Centralne banke Komora.

Komori su arhipelag veličine 2.230 kvadratnih kilometara, a nalaze se u Indijskom okeanu. Komori broje oko 600.000 stanovnika. Prvobitno su bili francuska kolonija, a nezavisnost su dobili 1975. godine. Prema podacima Svetske banke, ova zemlja je poznata po siromaštvu, lošem upravljanju i političkoj nestabilnosti, pa su tamo i česti državni udari. Okončanje ustavne krize, jačanje institucija i privredni oporavak trebalo bi da obezbedi sporazum koji je potpisan krajem 2003. godine, pod pokroviteljstvom predsednika Južnoafričke Republike – Taboa Mbekija.

U okviru aktuelne serije novčanica Centralne banke Južnoafričke Republike, vodeće države Afričkog kontinenta, koju odlikuje originalno likovno rešenje i visoki tehnički standardi, kao najatraktivniji ističe se apoen od 200 randa, koji je osvojio drugo mesto u izboru za najlepšu novčanicu na svetu.

Kako izgleda ta čuvena novčanica koja je izabrana za najlepšu? Prvo bi trebalo reći da je lepih i intenzivnih plavih tonova. Sa prednje strane naslikano je ostrvsko zelenilo i portet crnkinje, a sa zadnje opet morski tonovi – čovek koji vesla u svom brodiću i izgled ostrva, sa simpatičnom kornjačom koja izlazi iz mora na plažu. Zaista impresivno – novčanica više podseća na neku razglednicu sa egzotičnog mesta. Nominalna vrednost ove najlepše novčanice iznosi oko pet evra. Njene predivne ilustracije delo su Aversa i Riversa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar