Najnovija istraživanja – Koja je kafa zdravija, topla ili hladna?

Prema najnovijim istraživanjima, topla kafa u sebi sadrži znatno više antioksidanasa u odnosu na hladnu, a samim tim je i zdravija.  Šoljica tople kafe u sebi sadrži veću koncentraciju antioksidanasa nego što ih ima hladna kafa. Tačnije, za mlaku ili potpuno hladnu kafu veruje se da donosi manje zdravstvenih benefita u odnosu na onu toplu, pokazuje istraživanje.

Studija je došla do zaključka da vruća kafa ima neke merljive zdravstvene prednosti, uključujući manji rizik od nekih karcinoma, dijabetesa i depresije.

Istraživači s Univerziteta Thomas Jefferson u SAD, došli su do zaključka da je vruća kafa imala više tzv. titratibilnih kiselina, koje inače mogu da budu odgovorne za veće antioksidativne vrednosti u toploj kafi.

– Kafa sadrži puno antioksidanasa. Ako pijete umereno, istraživanje pokazuje da to može da bude poprilično dobro za vas. Došli smo do zaključka da topla kafa ima više antioksidacionog kapaciteta u odnosu na hladnu – istakla je Megan Fuler.

Rezultati objavljeni u časopisu „Scientific Reports“, takođe, su otkrili da su pH vrijednosti kako vruće tako i hladne kafe vrlo slični, tj. kreću se u rasponu od 4,85 do 5,13 za sve uzorke kafe koje su testirane, prenose mediji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antioksidansikafa
Komentari (0)
Dodaj komentar