Najnovije otkriće: Verovatno smo ipak sami u svemiru, život na Zemlji dragocen

Život nalik onom na Zemlji najverovatnije je mnogo ređi i dragoceniji nego što se ranije mislilo, prenosi Dejli mejl.

Razlog za to su rezultati nove naučne studije, koja je pokazala da je jedan od elemenata zastupljenih na našoj planeti – fosfor, izuzetno redak u svemiru.

Ovaj element igra ključnu ulogu u skladištenju energije u ćelijama i njenom transferu, a takođe predstavlja deo hemijske okosnice DNK.

Fosfor nastaje tokom supernove – eksplozije masivne zvezde pred kraj njenog života.

Ipak, novi podaci ukazuju na to da tipična supernova ne garantuje nužno uslove za stvaranje fosfora.

Zemljani su možda imali izuzetno mnogo sreće, s obzirom na to da se naša planeta nalazi dovoljno blizu ‘odgovarajuće’ supernove.

„Prenošenje fosfora na novonastale planete često predstavlja neizvestan proces“, kaže astronom Džejn Grivs sa Univerziteta u Kardifu.

„Smatramo da je samo nekoliko minerala koji su sadržali fosfor, a koji su dospeli na Zemlju, verovatno putem meteorita, postalo reaktivno dovoljno da učestvuje u stvaranju bio-molekula“, dodala je doktor Grivs.

Naučnici su do ovih zaključaka došli posmatrajući ostatke dve supernove – Kasiopeju A (Cas A) i Mesjea 1 (Crab nebula).

Naučni tim je putem teleskopa na Kanarskim ostrvima tražio tragove fosfora i gvožđa u Mesjeu 1 – ostatku supernove iz sazvežđa Bik koja je eksplodirala pre 6.500 svetlosnih godina.

Istraživači su u prethodnoj studiji tražili tragove fosfora u Kasiopeji A, ostatku supernove udaljenom 11.000 svetlosnih godina od Zemlje.

Poređenjem dobijenih rezultata ove dve studije, naučnici su shvatili da se u Mesjeu 1 nalazi mnogo manje fosfora nego u Kasiopeji A, što je bilo veliko iznenađenje.

Nova otkrića su predstavljena na Evropskoj nedelji astronomije na konferenciji Svemirske nauke u Liverpulu.

Kako prenosi B92.net, istraživači će dalje pokušati da ustanove da li ostacima drugih supernova takođe nedostaje fosfor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

svemirvanzemaljci
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    ovakvu tvrdnju mogu da izgovaraju samo idioti

    • Anonimni

      Potpuno si u pravu. Stiven Hokins, da je kojim slucajem jos uvek ziv, bi im to takodje porucio.

  • Hastali šejtan

    Ne rade „vanzemljaci“ na fosfor! Ja sam dosadašnjim istraživanjem utvrdio da svaki dan planetu Zemlju posjeti 15 do 20 NLO-a! Oni dolaze sa 483 planete na kojima postoji život. NLO-a ima od veličine upaljača pa na više! Za sve imam dokaze, iste kao i silni naučnici koji lupaju nebuloze o svemiru!

  • Anonimni

    Svetlosna godina nije jedinica za merenje vremena vec za merenje rastojanja. Prema tome ne moze da bude da je supenova eksplodirala pre 6.500 svetlosnih godina nego pre 6.500 godina.

  • Poznavalac Stvari

    Šta ćemo da radimo sa silnim video klipovima po internetu,nastali od hiljade ljudi,koji ne znaju da barataju stvaranjem iluzije na ekranu? Kako znamo da ne znaju to da rade? Zato što ih ima previše,i ne pricam o onima koji jesu lažni,a ima i njih. Šta će da radimo sa Rozvelom? U kojem delu naše planete je stvorena ta letelica,koja je oborena tad,i gde žive bića koja su izvučena iz te litelice?

  • bambi

    Ako Tramp kaze da ima vanzemaljaca, onda ih ima. I nemojte da mi tu mudrujete mnogo. Zato se treba naoruzati i spremiti ukoliko nas vanzemaljci bezobrazni budu napali. Tacka.