Najpoznatija američka planina krije tajnu sobu u kojoj niko do sada nije ušao (video)

Verovatno jedna od najpoznatijih američkih znamenitosti, Mount Rushmore, na kojoj se nalaze prikazi četvorice američkih predsednika, skriva tajnu sobu u koju se ne sme ući.

Gatzon Broglum ceo projekt je započeo dvadesetih godina prošlog veka i zamislio je planinu kao prikaz nekoliko važnih istorijskih trenutaka američke istorije, ali njegov plan je ipak bio malo preambiciozan pa mu je dopušteno da radi samo na izradama glava četvorice predsednika (Džordža Vašingtona, Tomasa Džefersona, Teodora Ruzvelta i Abrahama Linkolna).

https://www.youtube.com/watch?v=QHoXXDp1jcA

Ipak, dopušteno mu je i da radi na tajnoj prostoriji unutar planine, koja bi osigurala da buduće generacije znaju priču o američkoj istoriji, prenose britanski mediji. Uslov je bio da najpre završi predsednički projekat i da onda počne da radi na sobi.

Zamisao je bila da se u toj sobi nalaze svi najvažniji dokumenti američke istorije, ali Broglum je umro pre nego što je uspeo da je dovrši. Devedesetih godina prošlog veka projekat je ipak dovršen i sada se u njoj, u malenoj drvenoj kutijici smeštenoj u trezor od titana, nalaze Deklaracija o nezavisnosti, Povelja o ljudskim pravima i Ustav.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

američka planinapredsednicisoba
Komentari (0)
Dodaj komentar