Najteži jezici sveta: Pogledajte gde se na ovoj listi našao srpski

Iako ne postoji jednoglasan odgovor na pitanje koji su jezici najlakši ili najteži, jedan od često citiranih izvora je Foreign service intitute (FSI) sistem koji rangira jezike prema tome koliko dugo je govornicima engleskog govornog područja obično potrebno da nauče određeni jezik.

FSI sistem rangiranja sastoji se od pet kategorija, poređanih od najlakše do najteže na osnovu toga koliko sati učenja bi trebalo osobi da postigne profesionalnu veštinu.

Kategorija I prenosi N1, obuhvata jezike za koje je obično potrebno oko 24-30 nedelja učenja, odnosno 600 do 750 sati nastave kako bi se dostigao nivo S-3/R-3, što je otprilike jednako nivou B2/C1. U ovoj grupi našli su se jezici poput danskog, holandskog, francuskog, italijanskog, norveškog, portugalskog, rumunskog, španskog i švedskog.

Nemački jezik zahteva oko 30 nedelja ili 750 sati te je svrstan u zasebnu kategoriju II.

Kategorija III obuhvata jezike za koje je potrebno 36 nedelja učenja, odnosno 900 radnih sati. Tu se radi o jezicima s lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski poput indonezijskog, malezijskog i svahili jezika.

Srpski među težim jezicima

Kategorija IV odnosi se na jezike s još značajnijim lingvističkim i kulturnim razlikama u odnosu na engleski, što zahteva oko 44 nedelja ili 1100 sati učenja. U ovu kategoriju pripadaju: albanski, amharski, armenski, azerbejdžanski/azerski, bengalski, bosanski, bugarski, burmanski, hrvatski, češki, estonski, finski, gruzijski, grčki, hebrejski, hindski, mađarski, islandski, kmerski, letonski, litavski, makedonski, mongolski, nepalski, pašto, persijski, poljski, ruski, srpski, sinhalski, slovački, slovenački, tagaloški, tajlandski, turski, ukrajinski, urdu, uzbečki, vijetnamski, xhosa (nigersko-kongoanski jezik), zulu.

Kategorija V, ujedno i poslednja, sadrži jezike koji su izuzetno teški za govornike engleskog jezika i iziskuju 88 nedelja, odnosno 2200 sati učenja. Najviše truda treba tako za arapski, japanski, korejski, kantonski (kineski) i mandarinski (kineski) jezik.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

jezicinajtežisrpski
Komentari (14)
Dodaj komentar
  • Dana

    Izvinjavam se se Anonimnom..pitanje je bilo za Zlatka..pogrreslila sam…

  • Hope

    Sasha, reći da je engleski jezik, Šekspirov jezik ,siromašan je glupost bez presedana!

  • Nosonja

    Slovenaki jezikci su im težki iz razloga zato što im pri učenju pridaju manju pazžnju, tj. vrednost — a slovenski jezikci su u dalekom srodstvu sa germanskim jezikcima, pogotovu sa englezskim. Vindows = prozor `ono kroz šta se gleda tj. `vidi`, tera= zemlja je `ono po čemu se teramo` — ima toga podosta, ne umeju da pronaidlaze slikčnosti pri učenju, a ni mi.

    • Anonimni

      Grčki jezik ima oko 600000 reči, srpski, češki , ruski i ostali slovenski jezici imaju od 125000 do 180000 reči , a engleski 80000 po Oksfordskom istraživanju. Sad vam je jasno da je sebičnim narodima teško sve pa i jezik. Šta se to razlikuje od toga što drugi rade za njih, od toga da misle i stvaraju za njih , a misle da su njihovi jezici jedini na svetu.

      • Dana

        Pitanje za Anonimnog…dali možete da mi objasnite kog porekla je taj vaš bošnjački jezik…baš me interesuje…hvala u napred

    • Peđa

      Vajber, nazvan tako jer se preko njega vabimo….

  • Zlatko

    Ja sam bosnjack, crnogorski i i hrvatski naucio u sekundi. Za makedonski mi je trebalo 1 minut a za slovenacki mnogo, mbogo vise, 60 minuta Sidno se sluzim bugarskim, ceskim i slovackim. Delimicno razumem ukrajinski i ruski. Za

    • Lingvista

      O, pa bravo! Veliki je to napor bio ulozen. Hahaha

      • Tanuša

        Srpski, bosanski, crnogorski i hrvatski su slični, makedonski se jezik ima više ralika! Ali kada brojimo drugima koliko jezika znamo dosta po broju, u stvari slični jezici!

  • Sasha

    Zavisi od toga koji jezik vam je polazna tačka. Englezi imaju siromašan rečnik, pa im je svaki drugi jezik težak za učenje. Zato se i trude da se u svim državama govori njihov jezik, da se ne bi mnogo naprezali.

    • Nenad

      Ne postoji hrvatski, bosanaki ili crnogorski jezik. To su sve varijacije srpskog jezika. Ne moramo vise biti politicki korektni ili paziti na bratstvo i jedinsrvo. Struka napokon moze svoje reci. Sa komunizmom je zavrseno i pravljenjem laznih nacija i toboz njihovog jezika.

      • Dado

        Meni je Holandski pretezak i nisam ga uspeo naučiti, za godinu dana boravka i pohadjanja nastave. Zapravo, svivtvrdi jezici mi ne idu.

      • DREKA

        Ti si neznalica….Nije ta podela potekla od komunizma…bila je ranije, čak i pre Kraljevine SHS…Jezici, uz narode, te dijalekti i narečja….i svojatanja jezika, običaja i slično. Dakle pre tog komunizma s kojim se svi štitite od svojih neznanja.

    • Dana

      Moram da se izpravim..pitanje je bilo upućeno Zlatku a ne Anonimnom… izvinjavam se .!