ISPRAVKA: Nalepnice na bananama nisu tu slučajno

Danas je uobičajeno da se na voću, uglavnom u marketima, nalaze nalepnice, a ljudi ih uglavnom skidaju pre jela, te i ne obraćaju previše pažnju na njih, a većini je to samo običan naziv proizvođača.

Brojevi na nalepnicama na voću i povrću predstavljaju PLU kodove (Price Look Up – Pretraga cene) koje dodeljuje Međunarodna federacija za standarde poljoprivrednih proizvoda (International Federation for Produce Standards – IFPS). Kako se na stranici ove organizacije objašnjava, PLU kodovi koriste se za identifikaciju voća i povrća, biljaka i orašastih plodova koji se ne moraju pakovati pre prodaje. Korišćenje ovakvih kodova na proizvodima nije obavezno za proizvođače te sami mogu doneti odluku o tome da li će zatražiti dodelu PLU koda za svoje proizvode ili ne.

Kada je reč o brojevima koji čine kodove, na stranici IFPS-a objašnjava se:

PLU kodovi od 4 i 5 cifara za proizvode nasumično se dodeljuju u okviru niza brojeva unutar serije 3000, 4000, 83000 i 84000. 83000 i 84000 će biti dodeljeni nakon što se iscrpe serije 3000 i 4000. Sam kod ne sadrži nikakvu informaciju. Na primer, nijedan broj u okviru četvorocifrenog broja ne predstavlja ništa posebno.

Četvorocifreni kodovi su za konvencionalno uzgajane proizvode. Petocifreni kodovi koji koriste serije 3000 i 4000 koriste se za identifikaciju organskih proizvoda. Prefiks ‘9’ stavio bi se ispred četvorocifrene konvencionalno uzgajane šifre za organske proizvode.

Kako se navodi u vodiču za proizvodnu industriju, koji je dostupan na stranici IFPS-a i koji je posljednji put ažuriran 20. januara 2023. godine, “u budućnosti će se koristiti dodatni opseg brojeva 84000-84999 za organski uzgojene artikle”. Dakle, brojevi u ovom opsegu do tog trenutka još uvek nisu bili u upotrebi, a kada budu, odnosiće se na organski uzgojene artikle.

U ovom članku ranije je objavljena netačna informacija da početni broj osam na deklaraciji označava da je namirnica genetski modifikovana (GMO).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bananedeklaracijaGMOznacenje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Zglobni Skoč

    Iskreno, ko to uopšte gleda kad kupuje banane, ili bilo koji drugi proizvod?Gleda se prvo cena, i izgled.