Napokon otkrivena starost grobnice Isusa Hrista (video)

Crkva Svetog groba u Jerusalimu kroz vekove je bila žrtva raznih nepogoda, što prirodnih, što ratnih razaranja. Potpuno je bila uništena 1009. godine pa je naknadno renovirana. Brojni stručnjaci zbog toga već dugo vremena nagađaju starost grobnice za koju se veruje da je poslednje počivalište Isusa Hrista, prenosi National Geographic.

Najraniji arheološki dokazi koji su pronađeni oko grobnice datiraju iz doba Krstaša, ne više od 1000 godina. Dok je naučno nemoguće tvrditi da je ova grobnica poslednje počivalište Isusa Hrista, novi rezultati upućuju da je grobnica napravljena u doba cara Konstantina, prvog Rimskog cara.

Kako prenose mediji u regionu, nova istraživanja naučnika potvrdila su da ostaci krečnjačke pećine sadržane unutar crkve ostaci groba koji su locirali Rimljani oko 326. godine. Kada su Konstantinovi predstavnici došli u Jerusalim 325. godine navodno su im meštani ukazali na rimski hram izgrađen otprilike 200 godina ranije. Bio je razoren, a ispod njega je otkrivena grobnica u krečnjačkoj pećini. Vrh pećine otrgnut je, a oko njega je izgrađen oltar Edikule.

Značaj samog groba je „ukopni krevet“ na koji je, prema legendi, položeno telo Isusa Hrista nakon raspeća. Polaganje tela u izrezbarene krečnjačke pećine je zajednička tradicija bogatih jerusalimskih Jevreja.

Grobnica stolećima nije bila otvarana, sve do pre godinu dana, kada se zbog jake poplave trebao da se restauriše Edikule koji prekriva grobnicu. Kada je otvorena 26. oktobra 2016. godine, naučnike je nalazište iznenadilo. Ispod mermernog obloga bili su ostaci starijih, slomljenih mermernih ploča ukrašenih krstom, polegnuti na izvornu površinu krečnjaka „ukopnog kreveta“. Bez obzira na razne teorije načnika, niko nije mogao sa sigurnošću da tvrid da je to najstarije rimsko svetište.

Nekoliko uzorka maltera s oltara odneseno je na datiranje, odnosno određivanje starosti. Uzorci će biti testirani u dve nezavisne laboratorije pomoću optički stimulisane luminescencije (OSL). Naučnici će objaviti rezultate starosti u sledećem broju časopisa Journal od Archeological Science.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

GrobnicaIsus Hristjerusalim
Komentari (0)
Dodaj komentar