Napravite čistku

S vremena na vreme trebalo bi da napravite veliko spremanje u svojoj torbici za šminku. Kozmetički proizvodi obično imaju rok trajanja od godinu dana do tri godine. Međutim, ako su proizvodi izloženi suncu ili visokim temperaturama, kozmetika se mnogo brže kvari. Tada dolazi do izdvajanja pojedinih sastojaka, sušenja ili promene mirisa. Isto tako, ako se kozmetika čuva u idealnim uslovima, može trajati i mnogo duže od datuma utisnutog na ambalaži.

Sve to važi za proizvode koji su zatvoreni i nalaze se u originalnom pakovanju. Međutim, kada se otvore, šminka i kreme su podložni spoljnim uticajima. Upotreba takvih proizvoda može izazvati alergije i infekcije, a posebna opasnost preti od šminke za oči. Nemojte zaboraviti ni sunđere i četke za nanošenje šminke; njih bi trebalo redovno prati i održavati.

Ruž za usne može se koristiti godinu dana, dok je šminka za oči bezbedna za upotrebu samo tri meseca posle otvaranja. Rumenilo bi trebalo baciti već šest meseci posle početka korišćenja. Lak za nokte može da se koristi i do dve godine, odnosno, dok ne počne da se zgrušava.

Kvalitetna šminka nije jeftina, ali je bolje baciti je pre nego što se potroši nego rizikovati da upotrebom proizvoda kojima je istekao rok trajanja naškodite zdravlju svoje kože.

Zato odmah uzmite svoju torbicu za šminku i proverite koji je datum utisnut na pakovanju. Ako je rok protekao, odmah se rešite takve štetne šminke, a onda krenite u kupovinu nove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar