Naučnici otkrili najudaljeniji izvor misterioznih radio signala iz svemira

Međunarodni tim naučnika otkrio je najudaljeniji kvazar, oblik energetske supermasivne crne rupe, u univerzumu za koji se ispostavilo da predstavlja i najudaljeniji izvor emisije radio-signala.

Kvazari se, naime, javljaju kada moćna gravitacija supermasivne crne rupe u jezgru galaksije uvlači okolni materijal koji formira orbitirajući disk, oslobađajući ogromne količine energije.

Naučnici ukazuju da bi kvazari mogli da rasvetle najranije godine svemira, kada su nastajale zvezde, galaksije, kao i supermasivne crne rupe.

Prema rezultatima studije, objavljene u „Žurnalu astrofizike“, otkriveni kvazar se najverovatnije pojavio 780 miliona godina posle Velikog praska.

Nazvan je „P172+18“, a od Zemlje je udaljen 13 milijardi svetlosnih godina, a ovakve vrste kvazara predstavljaju snažne izvore emisije radio-talasnih dužina.

Istraživači su primetili nebesko telo zahvaljujući Magelanovom teleskopu koji se nalazi u opservatoriji Las Kampanas u Čileu.

Oni su, takođe, otkrili da je supermasivna crna rupa koja pokreće ovaj kvazar skoro 300 miliona puta masivnija od Sunca.
Taj detalj ih je zbunio jer ne mogu da objasne na koji način je u ranim fazama svemira ta crna rupa postala tako masivna.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kosmosmisterijaradio signalsvemir
Komentari (0)
Dodaj komentar