Ne preterujte s klimom

Poboljšan standard i želja za komfornijim životom uvećali su broj domaćinstava koja poseduju klima-uređaje. Međutim, koliko god da je u toplim danima u kući prijatnije, rashlađivače prostorija trebalo bi što ređe koristiti. Nije prirodno da u letnjim danima u vašem domu temperatura bude niža nego što je bila tokom zime. Ovakvo hlađenje ne samo što nije prirodno već i povećava račun za električnu energiju.
Ako uložite novac u termičku izolaciju svog doma, ne samo što ćete lakše podneti letnje vrućine već će vam i zimi biti toplije. Najviše toplote u kuću ulazi preko prozora i krova. Da biste vruć vazduh zadržali van doma, krov izolujte staklenom vunom, a prozore i vrata izolacionim trakama. Tokom dana držite zatvorene prozore, a otvarajte ih tek kada temperatura vazduha opadne. Spoljni zidovi obojeni tamnim bojama upijaju do 90 procenata toplote sunčevih zraka, pa bi ove boje trebalo izbegavati.
Spuštene draperije i roletne mogu smanjiti potrebu za rashlađivanjem kuće i do 40 procenata. Ukoliko imate baštu, zelenilo u njoj uticaće i na prijatniju atmosferu u vašem domu, pošto snižava temperaturu i blokira direktno sunčevo zračenje. U slučaju da ne možete da se odreknete blagodeti koje vam pruža klima-uređaj, postoji više načina da umanjite račun za struju. Ako temperaturu povisite samo za jedan stepen, troškovi za hlađenje mogu biti i do tri procenta niži. Filtere treba redovno menjati. Zapušten filter može povećati potrošnju struje za više od 10 procenata, a ne zaboratite ni na bakterije koje tako kruže kroz vaš dom.
Zatvorite sve prostorije kojima hlađenje nije potrebno, a sve aktivnosti koje izazivaju povišenje temperature u kući obavljajte u jutarnjim ili večernjim časovima. Pošto savremeni praškovi za pranje rublja odlično peru i na niskim temperaturama, izbegavajte programe za iskuvavanje veša. Rublje leti sušite na prirodan način. Kada kuvate, zatvorite kuhinjska vrata i uključite aspirator da se vrućina ne bi širila po ostatku doma.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

izolacijaklima uredjajletorashladjivanjestanovanjetemperatura
Komentari (0)
Dodaj komentar