Nega palme

Palma je veoma otporna biljka. Dekorativna je i često se gaji. Dok je mlada, njen smeštaj ne predstavlja problem, ali kasnije, kada dostigne veće dimenzije, zadaje brige vlasniku.

U toku leta palmu je najbolje izneti van zatvorenog prostora – u baštu ili na terasu. Gode joj direktni sunčevi zraci i tada najbolje napreduje. Kada živi u senci, znatno je podložnija bolestima i štetočinama, a pored toga i listovi su joj tada tanji, bleđi, izduženiji i manje dekorativni. Leti je treba obilnije zalivati i prihranjivati mineralnim đubrivima, jer će tako najintenzivnije da raste. Preko zime, međutim, palma, ako je manja, zadovoljava se malim prostorom u sobi bez sunčeve svetlosti. Tada je treba zalivati najviše jedanput nedeljno. Prilikom presađivanja treba voditi računa o tome da palma voli zemlju teže strukture.

Palma ne zahteva nikakve posebe mere nege, sem što je veoma podložna napadu štitastih vaši. Ove biljne štetočine lako je prepoznati po mnogobrojnim svetlomrkim ljuspastim oblicima priljubljenim čvrsto za list ili stabljiku. Ne pomeraju se i intenzivno sišu biljku, razmnožavaju se brzo i teško uništavaju. Zato se preporučuje da se na palmi primeni preventivna hemijska zaštita prskanjem insekticidima. Ako se štetočine pojave, najsigurnije sredstvo je mehaničko uništavanje, to jest, skidanje zaobljenim drvcetom ili rukom. Posle toga, listove treba s obe strane prebrisati sunđerom natopljenim insekticidom i to ponavljati narednih nekoliko dana. Kasnije je potrebno nastaviti s preventivnom zaštitom prskanjem svakih 15 dana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar