Negom do lepšeg stabla

Posadili ste u vrtu neku voćku, ali šta dalje činiti da bi uspela da se razvije u snažno stablo s plodom? Samo pravilnom negom možete stići do lepe krošnje.

Rast i razvoj mladih voćaka posađenih prošle jeseni ili ovog proleća zavisiće uglavnom od nege, to jest, primene određenih mera u zasadu. Te agromere su: čišćenje izbojaka iz podloge i debla, prašenje zemljišta oko voćaka, prihranjivanje preko lišća, zalivanje i zaštita od biljnih bolesti i štetočina.

Ako to niste učinili u junu, julu, pa i u avgustu, pošto se voćkica primi, kod nekih voćnih vrsta počeće iz podloge ili na deblu da izbijaju izbojci koji ometaju pravilno razvoj krošnje. Zato ove izbojke treba saseći do osnove čim se pojave. U toku leta, u tri-četiri navrata, zemljište oko voćkice treba plitko prašiti zbog uništavanja korova i razbijanja pokorice.

Ako je voćkica kržljava i ako je lišće tanko i bledo, treba je odmah prihraniti preko lišća gotovim preparatima koji se kupuju u poljoprivrednim apotekama. Zalivanje je takođe od izuzetnog značaja. Obavlja se prema potrebi, jednom ili više puta do sredine avgusta, da bi se voćkici omogućio normalan porast.

Mlade voćkice najčešće napadaju lisne vaši, koje im sišu sokove i na taj način smanjuju njihov rast. Zato, čim ih primetite, voćkice treba prskati preparatima nabavljenim u poljoprivrednim apotekama.

Ako posvetite pažnju mladoj voćki i budete je negovali u toku leta, ne samo da će se primiti već će razviti i lepu krošnju, što je svakako i cilj onih koji žele voće u svom vrtu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar