Nemci kaznili Lego sa 130.000 evra, jer ne da popuste

Nemačke vlasti su izrekle kaznu danskom proizvođaču igračaka LEGO u visini 130.000 evra (141.000 dolara), jer je sprečavao trgovce da ponude popuste na popularne kocke 2012. i 2013. godine.

Nemački antimonopolski regulator, Bundeskartelamt, saopštio je da LEGO ima liste igračaka, cena i prodavnica, i da je pretio nekim trgovinama koje su tražile smanjenje maloprodajnih cena, prenosi agencija Rojters.

„U nekim slučajevima trgovcima su pretili ili smanjenjem isporuka, ili čak uskraćivanjem istih, u slučaju da ponude artikle po nižim maloprodajnim cenama od onih koje su navedene na listama“, piše u saopštenju Bundeskartelamta.

U drugim slučajevima, popusti na cenu LEGO proizvoda u maloprodaji su bili uslovljavani time da ih prodavac primeni na cene koje važe u pretprodaji (više cene), naveo je regulator.

LEGO je najveći svetski proizvođač igračaka po prodaji nakon što je nedavno pretekao američku firmu Matel, koja proizvodi Barbike, kao i prozvođača igrice Monopol, kompaniju Hasbro.

„Delovanje određenih zaposlenih koji se nisu pridržavali uputstava, kao i odluku  Bundeskartelamta, uzeli smo vrlo ozbiljno i preduzimamo korake kako se takvo ponašanje ne bi ponovilo“, izjavio je glavni finansijski direktor kompanije LEGO Džon  Gudvin.

Odluka nemačkog regulatora je zasnovana na nalazima interne istrage sprovedene u danskoj kompaniji, koju je LEGO pokrenuo na temelju informacija dobijenih od Bundeskartelamta, navodi britanska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

legonemačka
Komentari (0)
Dodaj komentar