Nepouzdana izjašnjavanja

U Njujorku je sprovedena zanimljiva anketa, koja ukazuje na činjenicu da nisu heteroseksualci svi oni koji se tako izjašnjavaju. Izjašnjavanje o seksualnoj orijentaciji povod je za razne manipulacije.

Prema rezultatima jednog američkog istraživanja, deset procenata muškaraca koji se izjašnjavaju kao heteroseksualci češće ima polni odnos s muškarcem nego sa ženom. To nije sve: i veliki procenat muškaraca koji upražnjavaju seks s drugim muškarcima sebe smatra heteroseksualcima, zaključeno je u istraživanju sprovedenom među njujorškom populacijom starijom od 18 godina.

Na osnovu ovih rezultata konstatovano je da se lekari, kada ocenjuju stepen rizika od HIV-a, ne bi smeli oslanjati na samoizjašnjavanje pacijenata o svojoj seksualnoj orijentaciji, već bi trebalo da insistiraju na precizno postavljenim pitanjima kako bi dobili što verodostojnije odgovore.

U ovom istraživanju svega četiri procenata muških stanovnika Njujorka izjasnilo se da jesu homoseksualci, 91 procenat njih tvrdi da su heteroseksualci, a ostatak je biseksualan, nije siguran ili su odbili da odgovore. Zanimljivo je da među onima koji su se izjasnili kao heteroseksualci čak deset procenata u poslednjih godinu dana nije imao polni odnos sa ženom, ali jeste s muškarcem. Da li se stide da se izjasne kao homoseksualci u gradu u kome je sloboda polnog opredeljenja najveća na svetu, ili možda ne prave razliku, pitanje je na koje istraživanje nije odgovorilo. Ipak, nije toliko teško zaključiti da neki muškarci teško priznaju da su homoseksualci, makar živeli i u Njujorku!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar