Neverovatne blagodeti pomorandže – ne bacajte ni KORU

Nemojte da bacate koru pomorandže. Postoje razni načini kako ih možete iskoristiti, ulepšati ili očistiti kuću pomoću ovog mirisnog voća

1. Rešite se neugodnog smrada iz kante za smeće

Koru od pomorandže stavite na dno kante za smeće kako biste se rešili neugodnih mirisa. Ako to ne pomogne, onda možete pokušati s nekim drugim prirodnim osveživačima prostora.

2. Uklonite neugodne mirise iz vašeg frižidera

Kora od pomorandže delotvorna je i kod eliminisanja neugodnih mirisa iz frižidera. Samo je posolite i stavite u hladnjak. To možete učiniti tako da izrežete pomorandžu na pola, izvadite pulpu i nasolite. Stavite par komada na police i uživajte u mirisu.

3. Napravite prirodno sredstvo za čišćenje

Od sirćeta i pomorandže napravite prirodno sredstvo za čišćenje. Ogulite koru tako da odstranite što više belog dela. Stavite je u flašu s sirćetom i pustite da odstoji dve nedelje, s tim da flašu treba protresti svaki dan. Nakon dve nedelje tečnost procedite. Ovo sredstvo za čišćenje odlično ubija bakterije, a uz to i ugodno miriše.

4. Napravite limunadu

Recept za limunadu od naranče:

3/4 šoljice šećera, 1/2 šoljice vode, 2 kašike naribane korice limuna, 2 kašike naribane korice pomorandže, 1/2 šolje limunovog soka, 1/2 šolje narančinog soka, 6 šoljica vode

U tiganju pomešajte šećer i vodu te zakuvajte i mešajte na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi. Lagano ohladite, te dodajte kore limuna i pomorandže kao i sokove. Neka ta smesa stoji sat vremena i čuvajte je u frižideru. Za posluživanje će vam trebati čaša s jednakom količinom vode i sirupa. Dodajte led i uživajte u osvežavajućem napitku.

5. Osvežite svoj dom

Prokuvajte pomorandžine kore sa začinima poput cimeta i klinčića kako bi vaš dom mirisao neverovatno dobro.

6. Očistite kožu

Narezanu koru umočite u šećer. Nakon toga, smesom pređite preko lica kako biste napravili dobar piling za kožu i očistili je od mrtvih stanica. Ovaj piling možete da isprobate na rukama i nogama, a odličan je i za piling ispucalih usana.

7. Očistite prljavštinu u kući

Iscedite koru po lepljivim ostacima od osušenih tečnosti. Prirodna ulja iz pomorandžine kore izvrsno čiste takve mrlje.

8. Začinite salatu

Kada pravite salatu, kao začin možete iskoristiti ovu pomorandžinu mešavinu.

Recept: pola šoljice šećera, pola šoljice marmelade od pomorandže, 1 šoljice  soka od grožđa, pola šoljice soka limun-limeta, 8 velikih pomorandži (oguljenih i prepolovljenih), 3 supene kašike prženih badema, 3 kašike prženog zaslađenog kokosa

Priprema: U malom loncu za pirjanje na srednjoj vatri pomešajte marmeladu od pomorandže i šećer. Kuvajte i mešajte dok se šećer ne otopi. Maknite s vatre i dodajte u tu smesu sok od grožđa te sok od limuna i limete. Smesu stavite u hladnjak preko noći. Pomoću kašičice stavite pomorandže na posudu za posluživanje te pospite bademima i kokosom.

9. Napravite mirisne vrećice

Osušene pomorandžine kore mogu biti dobre kod osvežavanja prostora. Koru naranče možete osušiti pečenjem u pećnici 30 minuta na 200 Celzijevih stepeni. Zatim takve osušene kore sameljite i stavite u male vrećice. Stavite ih po celoj kući i uživajte u mirisima. U tu mešavinu možete dodati i cimet ili klinčić za intenzivniji miris.

10. Kore od pomorandže sačuvajte da biste napravili desert

Kore dobro pripremite i ušećerite. Takve ih možete jesti ili koristiti u kombinaciji s ostalim desertima.

11. Nahranite kožu lica

Trljanje kore pomorandže o kožu učiniće je lepljivom, ali će ju zato i izvrsno nahraniti. Učiniće je svežom, a tome pomaže vitamin C kojim pomorandža obiluje. Pomorandžina kora uopšteno je dobra za detoksikaciju i piling kože. Ona sadrži i cink koji izglađuje kožu. A ako imate masnu kožu sklonu aknama, onda je pomorandžina kora izvrsna za vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pomorandzazdravlje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    Da napravim limunadu od pomorandže? Od čega onda da napravim oranžadu?