Neverovatno: Znate li koliko ima turcizama u srpskom jeziku (video)

Bloger Bahador Alast odlučio je da testira jednu Turkinju i jednog Srbija koji su u zanimljivoj igrici „odmerili“ snage kada su njihovi matenji jezici u pitanju.

Turci su zaista ostavili preko 8.000 turcizama u srpskom jeziku što se najbolje vidi iz ovog videa. Saznaćete reči za koje niste ni znali da potiču iz turskog, ali i kako se kažu na modernom turskom jeziku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

srpski jezikturcizamturski jezik
Komentari (6)
Dodaj komentar
  • Dragan

    E, vala neće biti! Srbi imaju sedam i po milenijuma pisanih tragova. Kolevka evropske i svetske civilizacije. Došli Turci i doneli nam jezik i kulturu. Ma nije nego. Kakvi bre turcizmi? Valjda srbizmi u turskom jeziku.

  • Anonimni

    Čini mi se da sam čuo „Vidio sam majmun u zološki vrt“ – valjda bi trebalo biti „Vidio sam majmuna u zoološkom vrtu“. To što živim u Češkoj mi je pomoglo da naučim koje naše riječi su slovenskog (sloveni /ljudi koje govore jednim slovom a ne slaveni, što bi na engleskom značilo robovi) porijekla.

  • Anonimni

    obrnuto

  • Anonimni

    Ovde ima reči koje su iz srpskog „otišle“ u turski jezik. Ne treba zaboraviti da je srpski bio jedan od službenih jezika u Otomanskom carstvu. Ne treba zaboraviti da je nekoliko Srba bilo na mestu Velikog vezira !

  • Anonimni

    Persijski, sanskritski ili turski to je sve doslo preko turaka.

  • Bozana

    i nije turski nego persijski ili sankritski. Turski jezik ima te pozajmice