Ni Homer Simpson im ne bi odoleo

Verovatno ste čuli za velike, pune i zlatnožute, prijatno slatke i hrskave spolja, zatim nežne, vazdušaste i tople iznutra sa filom od koga vam ide voda na usta u iščekivanju sledećeg zalogaja. Da li treba više reći? Opisuju ih i ovako: zagrizite je prženu i glaziranu i svetložuta spoljašnjost pašće u kremasto zadovoljstvo. Svetlucava glazura lepiće vam se za prste, a ukus će biti neverovatan. Naravno, reč je o krofnama.
Kapetan Hanson Kroket bio je izumitelj čuvene američke krofne sa rupom u sredini. Naime, njegova majka se bavila pravljenjem kolača; po ceo dan bi ih pržila. Ponekad se, međutim, dešavalo da je u sredini kolača ostajalo testo. Da bi to sakrila, stavljala je lešnike i orahe u centar. Zbog toga je Hanson bio jako nesrećan, jer ne samo što nije voleo testo u centru kolača već ni orahe i lešnike u njemu. Jedne večeri, dok je spavao, pojavio se anđeo koji je držao ogroman tanjir prženih kolača. Pri tom mu je rekao da mora da otkrije istinu o ovim prženim kolačima. Anđeo je otišao, ali je ostavio tanjir. Hanson je bio šokiran kada je ustanovio da su prženi kolači imaju rupu u sebi. Istrčao je i svima ispričao o svom iskustvu sa anđelom, dajući ljudima ove neverovatne poslastice. Svi su se složili sa činjenicom da su to najbolji prženi kolači koje su ikada probali.
Postoje razne vrste krofni: obične, sa cimetom, francuske, sa gorkim kremom, sa višnjama, sa borovnicama, mali glazirani ili veliki glazirani prstenovi, sa šećerom u prahu, sa čokoladom…
Naše krofne su malo drugačije. To je pravo uživanje za oko i za ukus – lepa i okrugla lopta, rumena i šuplja. Ipak, potrebno je dosta pažnje i strpljenja ako hoćete da dobijete lepu krofnu.
Ove neverovatne, divne krofne rezultat su prave umetnosti. Umetnost pravljenja krofni je prelepa; kritičari traže prave reči koje bi mogle da ih opišu. Međutim, nemojte mi verovati. Probajte jednu, samo jednu. To je sve što je potrebno – i bićete uhvaćeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar