A nije Eva Braun: Ona je jedina žena koju je Hitler voleo (foto)

Najgori dan u Hitlerovom životu bio je 18. juna 1931. godine kada je izgubio svoju prvu i jedinu pravu ljubav. Izgubio je Geli, 23-godišnju rođaku za kojom je doslovno ‘bio lud’. Ona je pronađena mrtva u lokvi krvi u Hitlerovom stanu u Minhenu ustreljena iz njegovog pištolja. Hitler koji je u to vreme bio na stranačkom skupu, sve je prekinuo i odjurio. Prema nekim istoričarima, Hitler je zaista iskreno voleo, njena smrt ga je duboko potresla i promenila u negativnom smislu.

Policija je brzo zatvorila slučaj njene smrti bez istrage i autopsije. Prema službenoj verziji događaja, Geli je pisala pismo prijateljici kada je prislonila pištolj na grudi i potegla obarač. Njeno telo je odmah prevezeno van zemlje i sahranjeno u Beču. Izveštaj NSDAP-a za javnost objasnilo je smrt kao nesrećan slučaj u igri pištoljem.

Hitler nije prisustvovao sahrani. Austrijska vlada zabranila mu je ulazak u zemlju, a i njegovo psihičko stanje tih dana bilo je toliko loše da „ništa nije jeo, govorio, niti je spavao.“ Pao je u tešku depresiju. Navodno je hteo čak i da se ubije.

Nakon nekog vremena ipak je otišao na njen grob. Austrijske vlasti odobrile su mu 24-satno zadržavanje u zemlji. Na nadgrobnoj ploči Gelinog groba u Beču pisalo je: „Ovde počiva naša voljena kćerka Geli. Za nas je bila zrak sunca. Porodica Rubal.“

Hitler nije progovorio ni reč. Nakon odlaska s groblja, navodno je rekao: „Tako – a sad počinje boj – boj koji mora da bude završen uspehom.“ Samo 16 meseci kasnije Hitler je postao apsolutan vladar Nemačke. Ime Geli Rubal postalo je tabu. Niko više nije smeo da je spomene.

Herman Gering kazao je na suđenju u Nirnbergu: Gelina smrt je na Hitlera delovala razorno. Nakon toga promenio se njegov odnos prema drugim ljudima. Hajnrih Hofman, Hitlerov službeni fotograf izjavio je da je Gelina smrt bila trenutak kad je seme nečovečnosti počelo da raste u Hitleru.

Geli Rubal je bila prva i jedina prava ljubav Adolfa Hitlera. Oslovljavala ga je sa „ujak Alf“, a ujak je od prvog susreta bio patološki opsednut. Ona je bila njegov anđeo, zvao je ‘Princeza’  Navodno su bili ljubavnici iako za to nema dokaza, pa je moguće da su to bila samo nagađanja političkih protivnika. Kćerka njegove starije polusestre Angele nije bila posebno lepa, ali je bila živahna, šarmantna i koketna mlada devojka.

Budući da je sam bio neoženjen, Hitler je polusestru Angelu postavio za svoju domaćicu. Ona je sa sobom povela tad 18-godišnju kći Angelu koju su svi zvali Geli. Kada je napunila 21 godinu, došla je da živi sa ujakom u njegov stan u Minhenu i započela studiranje medicine. Iako je u Minhen došla da studira, nije se posebno trudila oko fakulteta i većinu je vremena provodila družeći se sa ujakom. Vrlo brzo su se javile priče o incestuoznoj vezi njih dvoje.

Vrlo brzo je od brižnog i zaštitnički nastrojenog ujaka prerastao u sveprisutnog, ljubomornog ljubavnika. Ona je ubrzo počela da ga prati u društvenim prilikama u ulozi pratioca.

– Hitler se odjednom našao među nama, a ja se ne sećam kada sam ga vidio toliko srećnog. Kad nam je predstavio svoju ‘rođaku Rubal’ u njegovom glasu jasno se čula mešavina ponosa i nežnosti. Devojka koja je stajala uz Hitlera bila je srednje građe, razvijena, tamne talasaste kose i živahnih smeđih očiju. Obli obrazi zarumeneli su se kada je u njegovom društvu ušla u prostoriju sluteći kako su svi iznenađeni. I ja sam još dugo gledao u nju, ne zato što je bila lepa, nego jer je jednostavno bilo neverovatno na tako velikom skupu uz Hitlera videti i mladu djevojku – navodi Angela Lambert u svojoj knjizi „Izgubljeni Život Eve Braun Hitlerov odnos sa nećakinjom Geli“.

Hitler je po prvi put bio zaljubljen i to posve neprikladno, strastveno, tako da je to zbunjivalo i njega i sve oko njega. U Gelina osežanja je bilo teže proniknuti. Ona je javno pokazivala koliko ga drži u šaci, ali se opirala njegovim pokušajima da ograniči njenu slobodu. Hitler se suočio sa osobom kojom nije mogao da dominira – ni naredbama ni poklonima, čak ni zatvaranjem. Uprkos sopstvenoj prirodi, Hitler je osećao da ga to „divlje dete’ očarava, dok je njen otpor u njemu izazivao bes. Njoj su trebali sloboda i zabava, flertovanje i ples, odlasci u bioskop, cigarete i alkohol, neki zgodan i seksi mladić za koga bi mogla da se uda. On je onemogućavao sve slične potrebe, smatra Lambert.

Jedina ozbiljna ljubavna veza koju je Geli uspela da ostvari je bila ona s 11 godina starijim Hitlerovim vozačem Emilom Morisom. Vezu su na početku krili a čak su se i verili.

Kad je Hitler saznao za vezu doslovno je ‘podivljao’ i otpustio vozača. Vratio ga je kasnije na posao, ali između dvoje bivših ljubavnika prekinute su sve veze. Zaljubila se Geli kratko i u nekog jevrejskog umetnika, ali i tu je vezu Hitler onemogućio.

https://twitter.com/Kreisleiter_/status/871359236214734848

Dan pre smrti Geli i Hitler su se strašno posvađali. Ona je želela da ode u Beč da uči pevanje, a Hitler joj je zabranio. Otišao je nakon toga na skup u Nirnberg a Geli nikad više nije video živu. Nakon njene smrti, Hitler je počeo intenzivno da se viđa sa Evom Barun iako je upoznao još 1929. godine. Hitler je kasnije izjavio da je Geli bila jedina žena koju je ikada voleo. Pištolj kojim se ubio na kraju rata bio je onaj isti pištolj koji je skončao život njegove Geli, prenosi 24sata.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

adolf hitlergeli rubal
Komentari (0)
Dodaj komentar