Ništa bez grickalica

Evo nekoliko saveta šta da radite ako ne možete da se odreknete grickanja pred spavanje, a da opet posle toga možete da zaspite.
Jedan od najboljih prirodnih sedativa je triptofan, aminokiselina koja je sastavni element velikog broja biljnih i životinjskih proteina. Triptofan je jedan od sastojaka koji su neophodni telu da bi ono moglo da proizvede serotonin, neurotransmiter koji je najpoznatiji za stvaranje osećaja relaksiranosti i pospanosti.
Pre svega, trik je uzimati i kombinovati hranu koja sadrži triptofan s ugljenim hidratima. A sve to da bi se sprečila nesanica, jer da bi triptofan proizvodio pozitivne efekte, mora da dopre do mozga. Nažalost, sve aminokiseline se nadmeću u transportu do mozga. Kada dodate ugljene hidrate, oni prouzrokuju ispuštanje insulina, a aminokiseline smešta u mišiće i ostavlja triptofan sam, tako da on može da prodre do mozga, pretvori se u serotonin i prouzrokuje pospanost.
Ako već morate nešto da gricnete uveče, broj kalorija uzetih pred spavanje ne bi trebalo da bude veći od 200, a tu užinu bi trebalo da pojedete najkasnije 30 minuta pre odlaska u krevet.
Evo nekoliko odličnih ideja za te grickalice.
Užina pred spavanje za odrasle mogla bi da se sastoji od nemasnog jogurta ili voćnog jogurta s dve kašike žitarica ili cerealija. Možete probati i isečenu jabuku s jednom do dve kašičice prirodnog putera od kikirikija, ili tri šolje nemasnih kokica poprskanih s dve kašike parmezana.
Mali obrok pred spavanje za tinejdžere sastoji se od jedne šolje zdravih cerealija s nemasnim mlekom, ili to može biti nemasni bar od žitarica. Takođe, možete probati i jednu kuglu nemasnog sladoleda od vanile ili jagoda.
Užina pred spavanje za decu mogla bi da bude 1/2 šolje nemasnog pudinga od vanile ili 1/2 banane s jednom do dve kašičice putera od kikirikija. Možete probati i jednu šolju nemasnog mleka s grožđem ili drugim voćem.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

grickaliceishranaproblemizabava
Komentari (0)
Dodaj komentar