Novo gorivo

Grupa britanskih naučnika razvila je sistem za dobijanje vodonika iz suncokretovog ulja, koje bi, kako tvrde ovi naučnici, u budućnosti moglo da se pokaže kao važan izvor energije, a za koje je najvažnije da ne zagađuje čovekovu okolinu. Naučnici smatraju da bi ova vrsta energije bila naročito pogodna za pokretanje automobila. Zamislite samo: automobil na pogon od suncokretovog ulja. Ludo, zar ne?

Dok se zalihe nafte smanjuju skoro svakodnevno, a širom sveta počinju da se osećaju posledice globalnog otopljavanja, sve su snažniji argumenti za prelaženje sa ekonomije zasnovane na nafti na onu koja bi se bazirala na vodoniku. Ipak, i taj vodonik mora da se proizvede. Neke metode njegovog dobijanja proizvode, međutim, jednaku količinu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte kao i samo izgaranje nafte. Tako smo se našli ponovo na početku.

Međutim, najnovija istraživanja koja su izvršili stručnjaci sa Univerziteta u Lidsu, u Engleskoj, pokazuju da postoji način da se vodonik proizvodi, a da se pri tom ne nanosi bilo kakva šteta okolnom biljnom i životinjskom svetu. Kao sirovina koristi se biomasa, to jest, biljni materijal. Rezultat svega toga je konačan proizvod – gotovo u potpunosti čist vodonik, što je i bio cilj.

Doktor Endru Mos je član ekipe naučnika koja je sprovela pomenuto istraživanje. On pri tom tvrdi da je proizvodnja vodonika iz biomase i bioulja realan izvor obnovljive energije. Ova ekipa naučnika sa Univerziteta u Lidsu dokazala je da pomenuta tehnologija funkcioniše i da zaista i može da zaživi u praksi i nađe svoje mesto u svakodnevnom životu i primeni. Ipak, na putu do toga da automobil na suncokretovo ulje postane stvarnost stoje još velike prepreke, između ostalog, i visoki troškovi razvoja. U procesu se koriste prilično skupi materijali, pa će, kratkoročno gledano, benzin i u doglednoj budućnosti ostati jeftinija mogućnost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar