Oboren Ginisov rekord u najdužem plesanju

Pesmom „Celebration“ grupe „Kool & the Gang“s“ završen je pedeset prvi sat neprestanog igranja za grupu maratonskih plesača koja broji nešto više od 40 članova. Nedelje će proći pre nego što ovaj rekord bude uvršten u Ginisovu knjigu rekorda, ali to je proces koji zahteva mnogo dokaznog materijala.

Dik Hurvic, najstariji plesač, kome je 58 godina, izjavio je da mu je drago što se sve završilo i da je uzbuđen zbog činjenice da su zajedničkim snagama uspeli da obore dosadašnji rekord. Grupa plesača počela je da igra u pet sati i deset minuta pre podne prošlog utorka, a završila je ples posle punog 51 sata igranja – u osam sati i deset minuta pre podne prošlog četvrtka. Tako je oboren rekord od 50 sati neprestanog igranja, koji je novembra 1999. godine postavilo 56 igrača iz Indije.

Igračima je bilo dozvoljeno da prave desetominutne pauze svakog sata radi jela, kratkog spavanja i odlaska u toalet. Takođe im je bilo dozvoljeno da prestanu da se kreću u kratkim pauzama između pesama. U međuvremenu su morali da zadrže minimum kretnji kako bi im rekord bio priznat, što je podrazumevalo premeštanje težine s noge na nogu.

Jedan od igrača maratonaca, 26-godišnji Ben Rič, priznao je novinarima da je naporno trenirao za ovaj poduhvat. Svakodnevno je trčao četiri milje, a zatim je stajao 12 sati bez prekida. Najkomičniju situaciju doživeo je kada je odbio ponuđenu stolicu u jednom mediteranskom restoranu.

Plesači su u početku planirali da igraju 81 sat bez prestanka, ali su ispraznili podijum posle 52 sata i tri minuta. Ideja o 81 satu igranja potekla je iz poštovanja prema sponzoru koji slavi 81. godišnjicu svog najprodavanijeg proizvoda – tablete aspirina od 81 miligrama.

Većina igrača ponela je nekoliko pari cipela koje je menjala prilikom kratkih pauza. Ponegde su se mogli videti veliki lavori s mirišljavom solju, u kojima su igrači natapali umorne noge. Neki od plesača su igrali karte na podijumu tako što bi odbacivali karte na DJ platformu dok bi se u međuvremenu vrteli oko nje. Drugi su čitali knjige i lagano se njihali.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar