Oboren svetski rekord u simultanom uzletanju balona

Istovremenim uzletanjem čak 456 velikih balona na topao vazduh za panoramske letove, u Francuskoj je danas oboren svetski rekord postavljen pre dve godine kada su zakjedno poletela 433 balona.

„Stalno napredujemo i ponosni smo na ovaj rekord, učinjeno je mnogo“, rekao je u Šambliju, na istoku Francuske organizator Lorenskog svetskog festivala balona, Filip Biron-Pilatr koji je zajedno sa sudijom potvrdio obaranje rekorda.

Taj bienalni festival, najveće okupljanje balona na svetu, počeo je uprkos lošim predznacima: meteorološki uslovi su onemogućili uzletanje u nedelju i sredu, danas je nebo bilo prekirveno oblacima, ali je vetar bio dovoljno slab da bi se moglo pokušati obaranje rekorda.

„Malo smo se bojali jer ti pokušaji se obično odvijaju u prvoj nedelji, kada je tu najviše pilota“, rekao je Biron-Pilatr, potomak Žan-Fransoa Pilatra de Rozijea, prvog čoveka koji je poleteo u balonu, 1783. u Parizu.

On je naveo da je trebalo 45 minuta da se svi baloni postave na uzletište, u četiri reda dužine šest kilometara. 

Desio se samo jedan manji incident kada je britanski pilot udario u dalekovod. Balon je oštećen ali niko nije povredjen.

U obaranju rekorda su učestvovali piloti iz 45 zemalja, a posmatralo ih je više hiljada ljudi.

Festival se održava od 1989. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar