Odakle si, gringo?

Možda mi mislimo da se međusobno veoma razlikujemo, misleći na pripadnike zapadne civilizacije, od Aljaske do Australije, ali onima koji nas gledaju „sa strane“, definitivno nismo različiti. Zapravo, prilično smo im isti i ne razlikuju nas baš najbolje.

Tako su Amerikanac, Finac, Srbin, Rus ili Grk za jednog Latinoamerikanca samo maglovite kategorije, koje se uglavnom podvode pod jedno univerzalno – gringo. A gringo je, po definiciji, uvek Amerikanac, Anglosaksonac, ukoliko se ne pokaže drugačije. No, nemojte se radovati unapred – to što će vas neko protumačiti kao Amerikanca ne podrazumeva američku platu, već samo loš odnos prema vama. Zato se nikada ne predstavljajte kao da ste iz Sjedinjenih Američkih Država, čak i ako zaista jeste, tvrde i turistički vodiči u samoj Severnoj Americi. A zašto je to tako?

Suština je u animozitetu koji Latinosi imaju prema Amerikancima i spremnosti da im napakoste na razne načine. Kada vas Latinos s osmehom upita: „Jeste li vi Amerikano?“, samo se nasmešite i recite mu istinu, ma koliko vam laskalo da vas protumače kao „bogatog strendžera“. A kada prvi put odgovorite „ne“ u Latinskoj Americi i naglasite iz koje zemlje zapravo dolazite, ljubazni domaćin će vam verovatno s olakšanjem objasniti da je to sreća za vas, jer bi vas u suprotnom iz čiste pakosti uputio u pogrešnom smeru kada biste ga upitali za neku gradsku destinaciju.

Ovakvo razmišljanje je veoma prosto. To je mala osveta bogatim gringosima: „Ako me pitaš gde je katedrala, ja ću te poslati u sirotinjsku četvrt da te opljačkaju, čisto zato što si bogat i što si podržavao sve one diktature na mom kontinentu, znaš?“ A vi na to odgovorite jasno i glasno: „Ne, nisam Amerikano!“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar