Opozicija spremila šatore

Kosovski opozicionari postavljaju šatore na trgu ispred Vlade i Skupštine Kosova navodeći da će tamo ostati sve dok Vlada Kosova ne podnese ostavku.

Prvi šator postavljen je sredinom dana nakon obraćanja opozicionih lidera. Na konferenciji za novinare na trgu, ispred Nacionalnog pozorišta Kosova lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj je rekao da je ovo nova etapa gradjanskih protesta protiv vlade i izbora Hašima Tačija za predsednika Kosova.

„Od danas počinje nova etapa neprekidnog suprotstavljanja ovde na ovom trgu. Mi smo izvršili sve pripreme za ove aktivnosti sa šatorima. Imamo dozvolu opštine i to je u skladu sa našim pravima, kao gradjana i političkih partija. Od danas smo ovde“, kazao je Haradinaj i okupljenima pokazao plan protesta koji će biti održan narednih dana.Opština Priština u kojoj je na vlasti Samoopredeljenje je dala dozvolu za postavljanje šatora na trgu ispred Vlade i Skupštine Kosova na neodredjeno vreme.

Prema ranijim nezvaničnim najavama sednica Skupštine Kosova na kojoj bi trebalo da bude izabran predsednik Kosova tebalo bi da bude održana u sredu ili četvrtak.

Aktuelnoj predsednici Atifeti Jahjagi mandat ističe 6. aprila, a ako novi predsednik ne bude izabran do 6. marta, na Kosovu, prema Ustavu, moraju da budu održani vanredni parlamentarni izbori.

Da bi predsednik mogao da bude izabran, skupštinskoj sednici mora da prisustvuje dve trećine, odnosno 80 poslanika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (0)
Dodaj komentar